održana konferencija

Ruralne Europljanke: Žene vlasnice 50.000 OPG-ova u Hrvatskoj, ograničen pristup zemljištu i depopulacija najveći izazovi

24.10.2022 u 14:27

Bionic
Reading

Nešto više od 50 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) u vlasništvu je žena, što je udio od 29,2 posto u odnosu na ukupan broj registriranih OPG-ova, istaknula je u ponedjeljak ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji Ruralne Europljanke, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo".

Nema tu nekih bitnih promjena u zadnje dvije tri godine, iako su mogućnosti veće, kazala je Vučković, napomenuvši da smo na razini EU prosjeka, koji iznosi 28 posto.

Žene u ruralnom području prate izazovi kao i cijeli ruralni prostor, a to su depopulacija, osiguranje temeljnih zdravstvenih, obrazovnih i drugih usluga, odnosno cjelokupne infrastrukture, otežan im je ili ograničen pristup vlasništvu zemljišta, izjavila je Vučković.

Potrebno je stoga, kako je rekla, uložiti dodatan trud u njihovo neformalno obrazovanje, u prepoznavanje njihovih dodatnih vještina kojima raspolažu, osigurati dodatna sredstva za ta gospodarstva i za nove prilike.

Vučković je navela da kada se promatraju mjere iz Programa ruralnog razvoja koje više koriste žene, mogu se istaknuti one koje se odnose na diverzifikaciju poslovanja, na razvoj malih poljoprivrednika, na preradu. I upravo su te mjere, istaknula je Vučković, one koje bi trebalo dodatno razraditi i fokusirati se na njih prilikom provođenja budućeg Strateškog plana za poljoprivredu.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica rekla je da je cilj konferencije razmjena iskustava, poslovnih kontakata, ideja te umrežavanje.

"Izmičemo se od stereotipa kako mnogi smatraju seosku ženu. Mi je želimo predstaviti kao snažnu, jaku, moćnu. Ženu koju puno i kreativno radi, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali i ona koja je poduzetnica, koja njeguje tradiciju, a s druge strane je i ruralna i urbana", kazala je.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je da žene u ruralnom prostoru imaju multifunkcionalnu ulogu, jer proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, čuvaju obiteljske vrijednosti. No, smatra kako to nije dovoljno prepoznato. Odbor za poljoprivredu, kako je navela, nastoji raznim mjerama poticati izvršnu vlast da prepozna ulogu žena u ruralnom prostoru i da to nagradi.

Podsjetila je kako su primjerice predložili amandman na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je usvojen, a koji omogućuje da se poljoprivrednicama daju dodatni bodovi kako bi lakše ušle u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Petir je istaknula i kako bi kroz programe EU trebalo nagraditi poljoprivrednice - kao što primjerice postoje potpore za mlade poljoprivrednike, koje su u dosadašnjem programskom razdoblju iznosile 50 tisuće eura za pokretanje posla, a u sljedećem će se penjati i do 100 tisuća eura, takve programe trebalo bi uspostaviti i za žene poljoprivrednice.

Pozvala je izvršnu vlast da prepozna važnu ulogu žena u ruralnom prostoru i konkretno je nagradi. Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak također su ukazale na problem depopulacije u ruralnim prostorima. Istaknule su pritom značaj digitalnih mogućnosti, koje su važne za ostanak ljudi u ruralnim prostorima.