OPORAVAK PRINOSA

Rujan uspješan za investicijske fondove

burza rast

burza rast

Izvor: Shutter stock / Autor: -

U rujnu je nastavljen trend rasta likvidnosti na domaćoj burzi. Likvidnost još nije na željenim razinama ali je pozitivna promjena svakako dobrodošla. Velika većina fondova je rujan završila s pozitivnim rezultatima. Dionički indeks Zagrebačke burze, Crobex je porastao za 9,37 posto a Crobex10 je porastao za 10,05 posto. Vodeći Američki indeksi Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 su porasli od 2,3 do 5,7 posto

Od ukupno 95 aktivnih otvorenih fondova s javnom ponudom, rujan je u plusu završilo njih 85 (u kolovozu 84), a ostvarili su mjesečne promjene u rasponu od -5,33 do 10,18 posto. Rujan je tako drugi uzastopni mjesec u kojem rezultati fondova bilježe odlične rezultate, pa tako i ulagači nakon dužeg vremena imaju razloga za veselje. U rujnu je čak pedeset i sedam fondova (u kolovozu 53) poraslo za više od jedan posto a trideset i četiri bilježe rast veći od tri posto. Dvadeset i pet fondova je poraslo čak preko pet posto dok najbolji bilježe rast veći od 10 posto.

Palo je ukupno deset fondova, od toga dva dionička, po tri mješovita i obveznička te jedan novčani, s time da ih većina bilježi pad manji od jedan posto. Među deset najuspješnijih fondova u rujnu nalaze se isključivo dionički fondovi, svi su porasli za više od šest posto. Među njima prevladavaju fondovi koji investiraju u regiji i Aziji. Predvodi ih OTP indeksni fond s rastom većim od 10 posto.

Od 63 dioničkih i mješovitih fondova najbolje rezultate bilježe oni koji investiraju na tržišta u JIE regiju i Aziju, dok fondovi orijentirani na tržišta u SAD-u i Europi bilježe manji rast. Najveće prinose u rujnu među dioničkim fondovima bilježe OTP indeksni fond (10,18 posto), Raiffeisen hrvatske dionice (10,14 posto) i A1 koji je porastao za 9,38 posto. Kod mješovitih je titulu najboljeg zaradio HPB Global s mjesečnim prinosom od 6,12 posto. Slijede ga s rastom od 5,88 odnosno 5,85 posto Agram Trust i PBZ Global. Ukupno je osam mješovitih poraslo za više od dva posto. Kod dioničkih i mješovitih fondova su najlošije rezultate, s padom od 1,20 posto odnosno 0,48 posto, zabilježili ST Global Equity i HPB Dynamic.

Od 13 obvezničkih, devet ih je poraslo u rasponu od 0,12 do 2,92 posto. Daleko najveći rast među obvezničkim u rujnu bilježi OTP euroobveznički. Pored njega, još su Raiffeisen Bonds, HPB Obveznički i ZB Bond porasli preko jedan posto. Pala su četiri obveznička a najviše Erste Bond za 5,33 posto.

Novčani su fondovi u rujnu svi osim ICF Money Market koji je pao za 4,55 posto, porasli. Ostvarili su prinose u rasponu od 0,06 do 0,76 posto. Najuspješniji su bili Raiffeisen Cash (0,76 posto) i PBZ Novčani (0,69 posto). Rast veći od 0,50 posto bilježi devet od ukupno devetnaest novčanih fondova.

Prinosi fondova u ovoj godini kreću se u rasponu od 51,00 do -32,41 posto. Pozitivne rezultate je ostvario 81 fond. Najuspješniji bilježe rast veći od petnaest posto, njih dvadeset i tri, a petnaest je fondova u ovoj godini poraslo preko dvadeset posto. Najuspješniji dionički su MP-Bric HR i PBZ I-Stock, KD Nova Europa i OTP Meridian 20 svi rastom većim od 40 posto. Mješovite predvodi OTP uravnoteženi, obvezničke Raiffeisen Bonds a novčane Raiffeisen Cash

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi