400 zaposlenih manje

Royal Bank of Scotland seli stotine radnih mjesta u Indiju

27.06.2017 u 08:56

Bionic
Reading

Royal Bank of Scotland (RBS) ukinut će 443 radnih mjesta u Velikoj Britaniji povezanih s korporativnim kreditiranjem u sklopu preseljenja mnoštva bančinih poslova u Indiju, prenijeli su britanski mediji

Banka u državnom vlasništvu ovih je dana objavila da seli radna mjesta povezana s kreditiranjem malih poduzeća u sklopu nastavljenih rezova troškova poslovanja. Iz kompanije, u čijem su vlasništvu RBS i banka NatWest, dodaju pak da će zaposlenici u Britaniji i dalje raditi s klijentima i odlučivati kod odobravanja kredita, prenosi dalje britanski BBC.

Iz sindikata Unite poručuju da će takvim potezom na gubitku biti britanski radnici i porezni obveznici. ’Preseljenjem tih poslova u Indiju, RBS će te poslove puno jeftinije dobivati na račun radnih mjesta i života u Britaniji’, kazao je glasnogovornik sindikata. 

Bančini klijenti među malim poduzetnicima također će biti uznemireni tom odlukom, kazao je predsjednik udruženja malih tvrtki Mike Cherry. ‘Mnoge male tvrtke-klijente RBS-a prilično će zabrinuti zamisao da se lokalno stručno osoblje pošalje na pakiranje i da će im poslove banka izmjestiti u pozivne centre na drugi kraj svijeta’, kazao je Cherry.

Dodaje da je to ‘krivi način za vraćanje povjerenja’ nakon zatvaranja poslovnica i skandala oko obmanjujuće prodaje zbog čega je banka isplatila odštete tisućama klijenata iz redova malih tvrtki.

Iz kompanije, u kojoj je još uvijek država vlasnik 73 posto udjela nakon 45 milijardi funta 'teškog' spašavanja u 2008. godini, poručuju da će zaposlenici u Mumbaiju zauzeti poslove u odjelima unutar banke koji ne uključuju direktni kontakt s klijentima, poput provjere činjenica. 

No, iz kompanije dodaju da će zaposlenici u Britaniji nastaviti raditi na poslovima koji uključuju kontakt s klijentima. Odluke vezane za odobravanje kredita također će se i dalje donositi u Velikoj Britaniji, ističu u banci.

Glasnogovornik RBS Grupe kazao je: ‘Budući smo postali jednostavnija, manja banka, poduzimamo određene izmjene u načinu pružanja usluga našim klijentima. Nažalost, te će izmjene dovesti do neto gubitka 443 radna mjesta u Velikoj Britaniji’.