GLUHI TELEFON

Rohatinski: Nemam nikakvih kontakata s Vladom

željko rohatinski, jadranka kosor

željko rohatinski, jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Guverner Željko Rohatinski podsjeća da je i prije govorio o mogućem ciljanom oslobađanju iznosa od desetak milijardi kuna, pri čemu je oko četvrtine tog novca lani i oslobođeno, no nije (namjenski) potrošeno, piše Novi list

'Pustili smo tada državi, HBOR-u i bankama da se dogovore o mehanizmima kreditiranja poduzetnika, no prošla je godina dana, model A je dao slabe rezultate, a B uopće nije ni aktiviran. Pokušali smo, dakle, zajedno, no nije išlo, pa smo ovaj puta odlučiti djelovati sami. Nije to međutim potez koji povlačimo napamet. Razgovarali smo s bankarima i poduzetnicima, i mislimo da projekata u koje bi se moglo uložiti i koji bi mogli dati dobre rezultate – ima. Tu prije svega mislim na prerađivačku industriju i turizam, i to na projekte koji brzo mogu dati povrat, ne na golf terene', rekao je Rohatinski za Novi list

Budući da Vlada uskoro mora gledati kako da vrati 750 milijuna eura duga po obveznici, dodatna likvidnost u sustavu i njoj će dobro doći, no Rohatinski kaže da se ovo nije dogovaralo s Vladom, niti misli da će Vladi to sada 'otvoriti neki veliki manevarski prostor'.

Štoviše, napominje da već dugo nema nikakvih kontakata s Vladom, uključujući i novu ministricu financija. Na pitanje, kako je siguran da oslobođenu likvidnost opet neće pokupiti država, odgovara da je to kako će banke potrošiti novac stvar poslovnog odnosa između tog sektora i poduzeća, na što HNB neće izravno utjecati, no u svakom slučaju će na neki način kontrolirati kako će se trošiti oslobođeni novac.

'Situacija u ekonomiji može biti samo još gora, pri čemu prije svega mislim na rast nezaposlenosti. Ovo smo učinili na vlastitu ruku i na vlastiti rizik, kao pokušaj da damo doprinos poboljšanju ekonomske situacije u zemlji', poručuje guverner, te dodaje da bi ovaj potez rezultate mogao dati već do kraja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi