VELIKA AKVIZICIJA

Roglić kupuje rumunjsku tvrtku s 2000 zaposlenih: Želimo zadržati lidersku poziciju

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 15.01.2019 10:42
  • Objavljeno 15.01.2019 u 10:42
Branko Roglić

Branko Roglić

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Orbico Grupa, vodeći europski distributer robe široke potrošnje, novi je suvlasnik rumunjske tvrtke Interbrands Marketing and Distribution, priopćili su iz Orbica

Ugovor o kupnji udjela u rumunjskoj distribucijskoj kompaniji Orbico je potpisao s Holsonom, tvrtkom registriranom na Cipru, članicom Sarkis Group Internationala, pojašnjavaju u Orbicu. Proces preuzimanja radit će se u nekoliko faza, pri čemu bi Orbico za najviše tri mjeseca trebao postati vlasnik 60 posto Interbrandsa, a ostatak rumunjske kompanije u njegovu bi se vlasništvu trebao naći u roku od najviše tri godine.

Vrijednost ovog preuzimanja u Orbicu zasad ne žele otkrivati. Ističu da ugovor još moraju odobriti agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u nekoliko zemalja, piše Jutarnji list.

Preuzimanje Interbrandsa, rekao je Branko Roglić, vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Orbica, logičan je poslovni potez, na kojem rade već mjesecima. Naime, Interbrands je vodeći distributer proizvoda Orbicovih strateških partnera na rumunjskom tržištu, među kojima su Philip Morris, British American Tobacco, Procter & Gamble, Coty, Danone, Duracell, Fater i Nestlé. Stoga u Orbicu, koji je već prisutan na rumunjskom tržištu s oko 20 milijuna potencijalnih potrošača, u preuzimanju vodećeg rumunjskog distributera vide više nego racionalan poslovni potez.

Interbrands je osnovan 1993. godine, a sjedište kompanije je u Bukureštu. Prihodi te rumunjske tvrtke lani su, prema podacima koje je objavio Orbico, iznosili oko 200 milijuna eura, a EBITDA oko 10 milijuna eura. Za Interbrands radi oko 2000 zaposlenika.

Na rumunjskom distribucijskom tržištu Interbrandsov je udio oko osam posto, pokazuju podaci koje je objavila ta kompanija. Svakog tjedna brojnim proizvodima različitih svjetskih marki opskrbljuju više od 27.000 rumunjskih trgovina. Imaju tri logistička središta u drugoj po veličini novoj članici EU, a distribuciju obavljaju sa svojih 1470 vozila.

Posljednja akvizicija Orbica dodatno povećava njegov značaj na tržištu distribucije robe široke potrošnje. Naime, sada za Orbico radi oko 8000 radnika, od kojih oko 1100 u Hrvatskoj. Osim toga, nakon Poljske, gdje Orbico već ima četiri tvrtke s ukupno oko 2000 zaposlenih i koja mu je vodeće tržište, u prvi plan sada izbija Rumunjska, s otprilike podjednakim brojem zaposlenih.

  • +11
  • +8

Sva lica Branka Roglića

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Osim u Hrvatskoj, Poljskoj i Rumunjskoj, Orbico posluje u još 17 zemalja - Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Moldaviji, Ukrajini, Bjelorusiji i Rusiji, kao i u Njemačkoj i Austriji.

Ukupni prihodi Grupe lani su, prema podacima iz Orbica, iznosili više od dvije milijarde eura uz dobit prije oporezivanja od oko 25 milijuna eura. Orbico distribuira brojne robne marke iz segmenta prehrane, kozmetike i osobne njege, kao i robe za kućanstva, te igračaka, farmaceutike i tehnike.

'Već sada smo vodeći distributer u Europi, poslujemo u 20 zemalja i želimo zadržati tu poziciju. Akvizicija Interbrandsa uklapa se u našu poslovnu strategiju', rekao je Roglić.

Dodao je da je pred njegovom kompanijom razdoblje konsolidacije nakon razdoblja brzog širenja na brojnim europskim tržištima.

Stoga će mu, ističe Roglić, u predstojećem razdoblju u fokusu biti digitalizacija, racionalizacija logistike i preuzimanje najboljih poslovnih praksi iz svih zemalja u kojima kompanija posluje.

'Radimo na tome da brojne hrvatske proizvode putem naše mreže plasiramo na tržišta na kojima već poslujemo', zaključio je Roglić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!