VLASNIK ORBICA

Roglić najavio gradnju marine kod Splita i novu akviziciju

06.06.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe Branko Roglić najavio je investiciju u gradnju nautičke marine na splitskom području. Roglićeva turistička tvrtka Orvas posjeduje čater – flotu od 40 brodova koji se trenutno sidre u ACI marini Split

'U iduće dvije godine mislim da ćemo na širem splitskom području imati vlastitu marinu. Imamo nekoliko zanimljiv lokacija. Marina bi imala između 330 i 400 vezova', rekao je Roglić u intervjuu za tjednik Globus.

U prošloj godini, otkrio je, Orbico grupa imala je prihode od 1,94 milijarde eura. Ove godine očekuje kao će promet zaokružiti na dvije milijarde eura.

'Imamo tvrtke u 19 zemalja, a uskoro ulazimo u Bjelorusiju, znači dvadesetu zemlju. Zapošljavamo 6000 ljudi. Imamo vozni park od 22000 automobila. Nastojimo kontrolirati zaduženost tako da nam ne prelazi tri EBITDA. Kada padnemo ispod, onda investiramo, ali tri EBITDA je limit', rekao je Roglić.

Orbico je lider u Europi u distribucije kozmetike i robe široke potrošnje. Narednih godina očekuje rast od 10-tak posto godišnje, a vjeruje da će do 2021. doseći tri milijarde eura prihoda. U planu je i nova akvizicija.

'Mogu reći da se radi o tvrtki na području Srednje i Jugoistočne Europe koja ima godišnji promet od više stotina milijuna eura. U ovom trenutku ne mogu reći više', izjavio je Roglić.

  • +11
Sva lica Branka Roglića Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Osim turizma kao perspektivne gospodarske grane u Hrvatskoj vlasnik Orbica vidi poljoprivredu, drvnu i IT industriju.

'Napravili smo kardinalnu grešku kada smo, umjesto da napravimo navodnjavanje u Slavoniji, napravili pet arena od kojih niti jedna nije profitabilna. Potrošili smo novac uludo, a mogli smo njime sačuvati i razviti Slavoniju', istaknuo je Roglić.

Mišljenja je kako su premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić hrabro postupili u slučaju Agrokora.

'Morali su brzo reagirati, i to su napravili. Njihov je propust što nisu kontrolirali transparentnost vođenja procesa te ljude koji su provodili lex Agrokor. Plenković to možda nije ni trebao, ali Martina Dalić je morala. Sukob interesa je da isti ljudi pišu zakon i da ga provode, a ni skromnost ih nije krasila', izjavio je Roglić za Globus.