ZELENI SAJAM U VARAŽDINU

Rimski policajci na hibridnim vozilima iz Ludberga

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 09.11.2011 14:22
  • Objavljeno 09.11.2011 u 14:22
Cro Eco Energy Expo 2011.

Cro Eco Energy Expo 2011.

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Treći sajam obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2011, koji se održava od srijede do petka u Varaždinu, okupio je tridesetak izlagača iz zemlje i inozemstva koji predstavljaju nove tehnologije, opremu i usluge na području energetike, alternativnih oblika energije te zaštite okoliša

'Naglasak je na primjerima dobre prakse. I naše tvrtke imaju što pokazati, jer je u odnosu na prošlu godinu očit iskorak na području obnovljivih izvora energije. Više je projekata, što je posljedica povećanja svijesti o blagodatima investicija u obnovljive izvore energije', ističe Slobodan Mikac, predsjednik Organizacijskog odbora sajma koji organizira Grad Varaždin uz potporu Varaždinske županije, HGK, EI Hrvoje Požar te Tehnološkog parka Varaždin.

Kako iskoristiti sunčevu energiju pomoću fotonaponskih panela, na svojim štandovima pokazuju njemačka tvrtka Pairan te varaždinski Solvis, dok austrijski VTA predstavlja dio svojih patenata s područja ekologije i obnovljivih izvora energije. Da na tom području ima što pokazati i Hrvatska, najbolji je primjer međimurski Tehnix, vodeći domaći proizvođač ekološke opreme.

'Od nekoliko grupa naših proizvoda na sajmu stavljamo naglasak na fotonaponsku elektranu, naročito pogodnu za otoke, te mobilnu ekološku kuću, koja je neovisna o izvorima energije - skuplja kišnicu te samostalno rješava grijanje i električnu energiju. Isto tako, pokazana je i naša linija za oporabu komunalnog otpada koja već radi u BiH, Srbiji i Rumunjskoj. Budući da smo u potonjoj zemlji postavili već dvadesetak takvih postrojenja, tamo smo počeli i s proizvodnjom', doznajemo od Dragana Vučkovića, direktora izvoza u Tehnixu.

Dok je Tehnixovo postrojenje za oporabu otpada prepoznato u regiji, pa i Dubaiju, gdje se također planira pokretanje proizvodnje, to se još uvijek nije dogodilo u Hrvatskoj. Slično je i s ludbreškom tvrtkom Ducati komponenti koja kao članica bolonjske Ducati grupe posluje na svjetskom tržištu.

'Predstavljamo hibridno vozilo koje koristi Hondin generator za punjenje baterija. Zahvaljujući tome, može prijeći do 250 kilometara s jednim punjenjem, a može se koristiti za razne namjene. Primjerice, njime se služe poštari u nekim većim europskim gradovima, turistički i komunalni djelatnici. Zasad u Ludbregu proizvodimo cijeli pokretački dio, a nadamo se da ćemo iduće godine početi i sklapati ova vozila kojima se koristi i policija u Rimu', veli Dražen Crnković, direktor tvrtke Ducati komponenti, koja je izložila i kućnu vjetrenjaču za proizvodnju električne energije snage od 1,5 do 3 kW.

Energy plus, još jedno ludbreško poduzeće, predstavlja se fotonaponskim programom te novim programom LED rasvjete za unutarnje i vanjske prostore.

'Ovih dana krenuli smo s proizvodnjom unutarnje LED rasvjete koja je zamjena za fluorescentnu, dok je u razvoju upravljanje vanjske rasvjete. Naime, jedan centar upravljat će količinom svjetla svake vanjske lampe', doznajemo od Zorana Kunića, voditelja prodaje u Energy plusu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi