PODBACIO STUP SRAMA

Rijetki podmirili porezni dug, gomilaju se kamate

Bionic
Reading

Revidirani popis poreznih dužnika nakon četiri mjeseca od svojega prvog objavljivanja nije donio ništa spektakularno novo. Porezna uprava je, bez posebnog priopćenja, 31. listopada na svojim stranicama objavila revidiran popis dužnika, piše Poslovni dnevnik

Krajem srpnja je na popisu bilo 7124 tvrtki, a na najnovijem su popisu, nakon četiri mjeseca, 5542 tvrtke. Budući da je nemoguće u kratkom roku proanalizirati promjene, fokus je na prvih dvadeset te na neka poznata poduzetnička imena.

Na listi 20 najvećih dužnika i dalje premoćno vodi tvrtka Tempo, čiji se dug povećao od srpnja sa 292,3 na 297,6 milijuna kuna. Među prvih 20 od ljetos više nema sedam tvrtki. Najpoznatije među njima su Hrvatska radiotelevizija (dug je bio 222,6 milijuna kuna) i Industrogradnja (106,8 milijuna kuna). Prva je dogovorila reprogram, a druga je dug podmirila nekretninom.

Među ostalim nestalima s popisa, a riječ je o dužnicima čiji se dug kreće od 50 do 70 milijuna kuna, tvrtke su koje su brisane i u sudskom registru. To otprilike znači da se samo gledajući tih pet likvidiranih tvrtki (Mika-Mia, Srida marketing, Lavus, Mig Tans i Vizemkis promet) država može oprostiti s više od 270 milijuna kuna duga. Preostalih 13 tvrtki koje su u srpnju bile najveći dužnici su u međuvremenu uglavnom sve redom povećale dug za porez. Jedino je splitski Konstruktor inženjering neznatno smanjio svoj dug: sa 72,1 milijun kuna na 70,4 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Ukupno, zajedno s građanima i obrtnicima, dug za poreze iznosi 24,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde manje nego krajem srpnja. No Porezna nije pritom naplatila toliki iznos, nego je uglavnom dogovoren reprogram ili preuzimanje nekretnina, a maknute su i u međuvremenu likvidirane tvrtke.

Porezna uprava je od dužnika od objave stupa srama do kraja listopada uspjela naplatiti 167 milijuna kuna. Od poznatih imena na popisu su i dalje tvrtke Goranka Fižulića: Magma, Magma distribucija i Magma Beta. Fižulić samo na račun tih triju tvrtki Poreznoj duguje više od 60 milijuna kuna.

Hoteli Novi Brune Orešara i dalje su na listi s dugom od 25 milijuna kuna, a Jadrankamen više nije na listi (dug u srpnju iznosio je više od 33,9 milijuna kuna). Na stupu srama više nema ni poznatog taksi prijevoznika Cammea u vlasništvu Koste Minovskog, ali ni Poliklinike Medikol, piše Poslovni dnevnik.