sve na broju

Riješen misterij 'nestalih' čeličnih limova teških stotine tona iz Uljanika, evo što se zapravo dogodilo

19.11.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Misterij "nestalih" čeličnih limova iz skladišta nekadašnje Uljanik Strojogradnje u Arsenalu dobio je ovog tjedna konačan epilog na Skupštini vjerovnika tog društva koja je u sklopu stečajnog postupka održana na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Vjerovnici koji su bili prisutni na Skupštini jednoglasno su donijeli odluku da se tvrtkama Trgometal iz Žminja i Plazma tehnika iz Galižane vrati 551.981 kunu uvećan za PDV, koliko je procijenjena vrijednost limova koji su se nalazili u popisu imovine koju su kupili iz stečajne mase Uljanik Strojogradnje Diesel, ali ne i u skladištu materijala u kojem su se trebali nalaziti, piše Glas Istre.

Naime, dvije tvrtke su se zajednički javile na oglas o prodaji pokretnina Strojogradnje u stečaju. Nakon što su uplatile 12,8 milijuna kuna, postale su vlasnici proizvodnih sredstava, osobnih i radnih vozila, te zalihe proizvodne opreme koje se nalaze u proizvodnim halama tog društva na području Arsenala. Jedna od stavki u tim zalihama opreme bili su i spomenuti limovi, a njih je, prema količinama navedenim u procjeni stalnog sudskog vještaka, trebalo biti 977.855 kilograma. Međutim, kupci su na zalihama našli tek nešto više od 134 tone, te su postavili pitanje gdje je preostala količina.

Nakon reakcije kupaca oglasila se stečajna upraviteljica Strojogradnje Ana Glavan Dukić, koja je nakon provođenja dodatne provjere izvijestila Trgovački sud da sporni limovi ipak nisu iščeznuli iz skladišta, već da se radilo o propustu pri sastavljanju popise imovine namijenjene prodaji. Točnom se, naime, pokazala pretpostavka da se radilo o fiktivnoj imovini stečajne mase koja je nastala kao posljedica neusklađenog materijalnog knjigovodstvo, odnosno raskoraka između upisanog i stvarnog stanja zaliha tog obrtnog kapitala.

Bilo kako bilo, ostaje činjenica da su tvrtke Trgometal i Plazma tehnika u "paketu" strojeva i opreme od Strojogradnje u stečaju formalno kupile i gotovo 978 tona čelika, a da su u skladištu zatekle tek 134 tone, te je njihov zahtjev išao u smjeru da im se uplaćeni iznos umanji za vrijednost te imovine koju nisu primili u posjed, na što su vjerovnici na koncu pristali. Ali to nije sve.

Uz limove, iz popisa imovine oglašene na prodaju, u odnosu na onu koju su kupci zatekli u halama u Arsenalu nedostajalo je još nešto strojeva i pokretne imovine, te su i za nju oni zatražili povrat preplaćene vrijednosti za koju su procijenili da iznosi nešto manje od 300 tisuća kuna uvećano za iznos PDV-a.

Skupština vjerovnika i taj je njihov prijedlog prihvatila, s time da je od Trgovačkog suda zatražila da prethodno provjeri točnu vrijednost pokretnina koje im nisu predane, odnosno točan iznos koji bi im trebao biti vraćen na račun toga.