PRVO POLUGODIŠTE

Riječki Jadran galenski laboratorij zaradio 44,4 milijuna kuna

31.08.2017 u 16:20

Bionic
Reading

Riječka farmaceutska kompanija Jadran galenski laboratorij (JGL) izvijestila je u četvrtak da je u prvom polugodištu ove godine ostvarila rast prihoda i na razini matične tvrtke i na razini grupe te da je JGL d.d. ostvario neto dobit od 44,41 milijun kuna, a grupa JGL dobit od 29,89 milijuna kuna

Kako navode iz JGL-a, u prvoj je polovici godine ostvaren rast ukupnih i prihoda od prodaje i na razini dioničkog društva i na razini grupe. Ukupni konsolidirani prihodi na razini grupe JGL iznose 455,17 milijuna kuna i bilježe rast od 62 posto, dok je ukupni prihod JGL d.d. u prvoj polovici godine bio 357,9 milijuna kuna. 

"Uz oporavak poslovanja na ključnim tržištima, prije svega vodećem ruskom, i daljnje pozitivne financijske efekte prodaje dijela portfelja mađarskom Egis Pharmaceuticalsu, JGL d.d. i JGL grupa u prvoj polovici 2017. ponovno bilježe pozitivne neto rezultate poslovanja, odnosno neto dobit u visini 44,41 milijun kuna na razini JGL-a d.d. i 29,89 milijuna kuna za grupu JGL", navodi se u priopćenju.

Glavni izvršni direktor JGL d.d. Jasmin Huljaj ističe kako je, nakon izazova izazvanih nepovoljnim kretanjem tečaja ruske rublje u odnosu na euro tijekom protekle dvije poslovne godine, sada vidljiv blagi oporavak tvrtke.

"Značajno smo poboljšali likvidnost, što nam je uz visoku profitabilnost, kao i povrate na imovinu i kapital, te smanjenje razine neto duga, doprinijelo brzoj realizaciji projekata izvoza na tržištima od Poljske i Mađarske, preko Rusije sve do zemalja ASEAN-a", izjavio je u priopćenju Huljaj. 

Po podacima iz priopćenja, ukupni prihodi JGL d.d. u prvom su polugodištu iznosili 357,9 milijuna kuna, pri čemu su prihodi u zemlji porasli za oko četiri posto, a prihodi u inozemstvu za oko 26 posto. Iz te tvrtke napominju da prihode od prodaje u inozemstvu treba promatrati tako da se pribroje i ostali prihodi nastali od prodaje ruskog portfelja proizvoda brenda D-Panthenol i proizvoda iz područja ženskog zdravlja (Vagilac, Folacin i Feminal) mađarskom Egis Pharmaceuticalsu, tako da je ukupni rast poslovnih prihoda 121 posto, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Udjel prihoda od prodaje u inozemstvu tako čini 81 posto ukupnih poslovnih prihoda, navode iz kompanije.

Iz JGL-a napominju i da je u skladu s promjenom poslovnog modela na ključnom, ruskom tržištu, povezano poduzeće Jadran LLC Moskva od travnja 2017. preuzelo kompletno poslovanje u Rusiji, s ciljem unaprjeđenja distributivnosti i dostupnosti proizvoda na tom tržištu.