NA ULAZU U RIJEKU

Pogledajte kako izgleda svemirska tvornica JGL-a

10.07.2015 u 16:11

  • +21

Pharma Valley – novi proizvodni kompleks Jadran galenskog laboratorija iz Rijeke

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jgl

Bionic
Reading

Riječka farmaceutska tvrtka Jadranski galenski laboratorij (JGL) u petak je otvarila novi proizvodni kompleks – Pharma Valley. Moderan industrijski pogon nalazi se u Svilnom na ulazu u Rijeku, a čitav projekt je vrijedan 361 milijun kuna

U protekle dvije godine, tijekom realizacije projekta, u JGL-u je zaposleno oko 200 novih ljudi, a s uvođenjem novog kompleksa očekuje se otvaranje 100 novih radnih mjesta.

Kako izgleda novi supermoderan pogon Jadran galenskog laboratorija koji je jedna od najuspješnijh tvrtki s riječkog područja, pogledajte u fotogaleriji.


Svečanom otvorenju nazočio je premijer Zoran Milanović

'Vi ste jedan od onih proizvođača koji nije monopolist, nego se za svoj kruh i novac morate boriti u konkurenciji izvan Hrvatske. I to je najzdravije', kazao je premijer.

Naglasio je da je prije tjedan dana bio u sličnoj tvrtki u Osijeku, a radi se o sličnom modelu - investiciji od sto milijuna eura u proizvodnju, izvoznom projektu, projektu koji je imao potporu HBOR-a, poreznim poticajima.

To je ono što država mora učiniti, ne smije stajati na putu, mora biti rješenje, a ne prepreka, istaknuo je Milanović.

I ta tvrtka počela je gotovo ni od čega, s velikim ambicijama i igrala po pravilima, rekao je, ističući kako je to jako važno jer želi Hrvatsku u kojoj se igra po pravilima koja su razmjerno stroga, ali sigurna i razumljiva i gdje dilema nema.

Premijer je naglasio kako je HBOR hrvatska izvozna banka, kako je njen smisao da pomaže i jeftinije kreditira tvrtke koje će izvoziti.

Ističe kako tvrtke kao što je JGL imaju smisla samo ako 80 posto proizvedenog prodaju izvan Hrvatske, jer je naše tržište malo.

Naglasio je i kako javni, odnosno državni novac, služi ovakvim projektima. To je ono što država mora raditi i tome služi javni i državni novac, rekao je.

Ovo je prilika da se Hrvatska razvija po previdivim pravilima i da pokažemo sve što možemo, poručio je premijer s otvorenja koje je okupilo brojne uzvanike, među kojima su bili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar zdravlja Siniša Varga

Predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani istaknuo je kako ta tvrtka želi biti vodeća u području razvoja i proizvodnje ljekova za osjetila, tj. kapi za nos i kapi za oči, odnosno u korištenju morske vode za zdravlje. Za to nam je bila potrebna vrhunska tehnološka opremljenost i to postižemo ovim projektom, rekao je.

Govoreći o razvojnim planovima, uz ostalo je istaknuo kako će do kraja godine biti završen projekt pokretanja proizvodnje u Srbiji, u kupljenom pogonu, a nada se da će njihovi proizvodi doći na tamošnju listu lijekova.

Na pitanje o sudjelovanju u privatizaciji Imunološkog zavoda, odnosno hoće li se javiti na novi natječaj, Usmiani je rekao da mu je žao, da je JGL bio pokazao iskreno zanimanje za Imunološki, da imaju iskustvo i znanje i u sterilnoj farmaceutskoj proizvodnji, globalnu mrežu distributera i da su Imunološki mogli vratiti na tržište u kratkom vremenu.

Dodao je i kako je na drugom katu novoga objekta JGL-a već bio predviđen dio za Imunološki, ali da se to nije dogodilo. To je tako ispolitizirana priča da smo zaključili da nećemo gubiti ni snage, ni resurse, ni koncentraciju na to, rekao je Usmiani, dodajući kako ne zna u kojem smjesu priča sada ide, da bi volio uspije te da je riječ o ekspertima koji imaju sjajne proizvode, sjajne sojeve.

Na izravni upit postoji li ikakva mogućnost da se JGL uključi u privatizaciju Imunološkog, Usmiani je rekao da ne zna, ne zna kakav će biti smjer natječaja te da su u ovom trenutku definitvno odustali.