LABAVIJE FISKALNO PRAVILO

Ribić otkriva: MMF će Vladi predložiti da manje štedi

27.02.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Hrvatskoj u razgovorima sa sindikatima najavili su kako će Vladi predložiti ublažavanje fiskalnog pravila, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Fiskalno pravilo traži da se proračunski rashodi mjereni udjelom u BDP-u smanje za najmanje jedan postotni bod godišnje, a MMF smatra da bi za Hrvatsku bilo dovoljno 0,5 posto, kaže Ribić

Sindikalisti se nisu složili s konstatacijom MMF-a da je javna potrošnja u Hrvatskoj previsoka, kaže Ribić i ističe da MMF tu tvrdnju, koja može imati ozbiljne posljedice na milijune ljudi, plasira bez analitičke podloge.

Analiza Matice hrvatskih sindikata pokazuje da Hrvatska ima jednu od najnižih javnih potrošnji u Europi, a među tranzicijskih zemljama je u sredini, rekao je Ribić.

Sindikati i MMF nisu se, po njegovim riječima, složili ni u ocjeni da je previsok trošak rada po jedinici proizvoda glavni uzrok hrvatske nekonkurentnosti.

Pokazalo se, kaže Ribić, da konkurentnost nije funkcija troška rada nego organizacije društva i inovacijskog potencijala privrede.

Upitan za komentar izjave predsjednika Republike Ive Josipovića da se u Hrvatskoj previše kuka, a premalo radi, Ribić je rekao da je ta izjava u jednom smislu primjerena jer Hrvati često kritiziraju, a kada treba doći na prosvjede puno ih je manje. Međutim, ljudi doista imaju razloga za kuknjavu, ali trebaju se oduprijeti pogrešnoj ekonomskoj politici, rekao je Ribić.

Osvrnuo se i na tvrdnju ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa iz jedne televizijske emisije da će sredstva od smanjenja plaća u javnom sektoru biti usmjerena u gospodarstvo i investicije. To bi bilo u redu kad bi investicije financirali i drugi, a u suprotnom to je ludo, nemoralno i nepravedno, kaže Ribić.