REAKCIJA IZ MATICE

Ribić nije ništa radio na svoju ruku

11.05.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Vilim Ribić nije samovoljno donosio odluke, tvrdi su u priopćenju za javnost Matice hrvatskih sindikata. Reakcija je to na članak 'Raskol u Matici sindikata – devet sindikata traži Ribićevu smjenu' iz današnjeg izdanja Vjesnika kojeg je prenio i tportal

Njihovu tvrdnju, ističe se, mogu posvjedočiti usvojeni zapisnici sa sjednica tijela Matice hrvatskih sindikata na kojima su se pojedine odluke donosile.

'Odluku o nepriključivanju Matice prosvjedima facebookovaca donijelo je dana 10. ožujka 2011. Predsjedništvo Matice hrvatskih sindikata većinom glasova, a istu je odluku većinom glasova potvrdilo i Veliko vijeće, najveće tijelo Matice hrvatskih sindikata na svojoj sjednici održanoj 18. ožujka 2011. godine. Međutim, u odluci o nepriključivanju Matice prosvjedima jasno stoji i to da su svi sindikati učlanjeni u Maticu slobodni uključiti se u iste prosvjede sa svojim članstvom. Takva odluka, dakle nije nametnuta niti jednom sindikatu niti je istom zabranjena njihova aktivnost u prosvjedima', stoji u priopćenju.

Isto tako i sporazum potpisan između pet hrvatskih sindikalnih središnjica i Vlade RH, 23. studenoga prošle godine, prihvaćen je, upozoravaju iz Ribićevog ureda, većinom glasova Predsjedništva Matice neposredno nakon potpisivanja te je kasnije i verificiran od strane Velikoga vijeća u ožujku 2011. godine.

'Štoviše, njegov sadržaj odraz je zahtijeva članova Maloga vijeća Matice definiranih u srpnju prošle godine. Već nakon prikupljenih 717.000 potpisa građana za referendum Matica je odlučila ući u pregovore s Vladom i povećati zahtjeve iznad referendumskog pitanja', kaže su u priopćenju.