REFERENDUM O REFERENDUMU

Ribić i Matijašević ponovo prikupljaju potpise

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2012 17:16
  • Objavljeno 10.01.2012 u 14:43
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Matica hrvatskih sindikata i Hrvatska udruga sindikata (HUS) organizirat će od 22. siječnja do 5. veljače prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ublažavanju uvjeta za referendum, najavili su čelnici tih dviju središnjica na konferenciji za novinare u utorak

Na dan provedbe referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, 22. siječnja, sindikati će započeti prikupljanje potpisa za inicijativu kojom bi se omogućilo da se referendum ubuduće raspisuje ako to zatraži 200.000 građana, čiji potpise treba prikupiti u roku mjesec dana (sada je potrebno prikupiti oko 450.000 potpisa u roku 15 dana).

Čelnici dviju središnjica Vilim Ribić (Matica) i Ozren Matijašević (HUS) obrušili su se na dvije najveće stranke, SDP i HDZ, optužujući ih za 'neprincipjelnu koaliciju koja želi hrvatskim građanima onemogućiti da odlučuju o svojoj sudbini' jer ne žele olakšati uvjete za pokretanje referenduma koji bi zatražili građani.

Po Ribiću, SDP je učinio 'salto mortale' i izdao građane jer su u oporbi podržavali ideju o ublažavanju uvjeta za referendum te su čak njegovi vodeći ljudi, poput Borisa Šprema i Zorana Milanovića, predlagali tada vladajućem HDZ-u da se broj potrebnih potpisa smanji na pet posto od ukupnog broja birača.

Matijašević pak upozorava da je HDZ 'odšutio' taj problem iako je njegova Vlada potpisala sa sindikatima sporazum o provedbi 'referenduma o referendumu' istodobno s referendumom o hrvatskom ulasku u EU. Također je prozvao predsjednika Republike Ivu Josipovića jer sada šuti iako je upravo on predlagao rješenje iz tog sporazuma.

Čelnici dvaju središnjica pritom su unaprijed proglasili pobjedu jer će, ako prikupe dovoljno potpisa, vlast morati prihvatiti njihovu inicijativu, a ako ne uspiju to će biti dokaz da se uvjeti za raspisivanje referenduma moraju ublažiti.

Ostale sindikalne središnjice nisu se pridružile Ribićevoj i Matijaševićevoj akciji, a Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je da neće sudjelovati u prikupljanju potpisa jer mu je prioritet hitno rješavanje problema kolapsa industrije, odnosno proizvodnog sektora u cjelini, iako 'solidarno podržava takvu akciju'

Matijašević: Partitokracija ne dopušta referendum o referendumu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi