VAL OPTIMIZMA

Rezultati kompanija ohrabrili burzovne igrače

30.04.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Pozitivno ozračje na globalnim burzama i ohrabrujući tromjesečni poslovni rezultati hrvatskih kompanija unijeli su jaku dozu optimizma na Zagrebačku burzu. U dopodnevnom trgovanju Crobex je osvojio 3,55 posto i približio se razini od 1.600 bodova na kojoj je zadnji puta bio sredinom veljače. Redovni promet dostigao je 18,8 milijuna kuna

Pozitivan sentiment ulagača najbolje oslikava činjenica da od 54 aktivne dionice čak 46 bilježi rast.

Među istaknutim dobitnicima najviše je građevinskih i brodarskih dionica. Rast građevinara predvodi IGH Institut čija cijena je, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, nastavila rasti te je završila u blokadi na 3.200 kuna. Snažan rast bilježe i dionice Dalekovoda, Ingre, Tehnike i Hidroelektre. Pozitivan predznak ima i dionica Viadukta, unatoč objavi velikog gubitka u prvom tromjesečju.

Optimizam je povukao i dionice brodarskih kompanija, premda još nijedna od njih nije objavila tromjesečne rezultate poslovanja. Cijena najlikvidnije, Atlantske plovidbe, skočila je za 5,4 posto na 750 kuna.

Pozitivni trendovi u poslovanju T-HT-a rezultirali su rastom cijene dionice od gotovo dva posto na 210 kuna. Podsjetimo, T-Hrvatski Telekom je u prvom tromjesečju 2009. ostvario rast prihoda za 1,7 posto (na 2,07 milijardi kuna), uz istovremeni rast dobiti za 6,4 posto (na 583 milijuna kuna).

Pojačanom potražnjom i snažnim rastom cijena nagrađeni su i dobri poslovni rezultati Jadranskog naftovoda, Ericssona Nikole Tesle i Končara elektroindustrije.