JURČIĆ O VLADINOM POTEZU

'Rezanje plaća gura nas dublje u recesiju, posljedice ćemo tek osjetiti'

20.02.2013 u 19:39

Bionic
Reading

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić rekao je kako će rezanje plaća u javnoj upravi još dublje gurnuti Hrvatsku u recesiju te kako ćemo negativne posljedice ovoga poteza Vlade osjetiti na ljeto, najkasnije u jesen

Ovo nema veze s antirecesijskom mjerom. Naprotiv, ovo gura Hrvatsku još dublje u recesiju', rekao je Jurčić u 'Temi dana' HTV-a objašnjavajući kako će smanjenje plaće za 230 tisuća zaposlenih u javnom sektoru dodatno smanjiti potrošnju građana čime pada i proizvodnja. S tim pod ruku idu i prošlogodišnje podizanje poreza i poskupljenje energenata.

'Ovo je logičan potez iz fotelje ministra financija, problem je to što drugo krilo Vlade ne funkcionira', kazao je Jurčić i dodao kako će posljedice biti dodatni pad proizvodnje i dodatni rast broja nezaposlenih.

Ivan Koprić, stručnjak za javnu upravu, smatra kako se trebao poduzeti čitav niz mjera za podizanje efikasnosti javne uprave koja u Hrvatskoj nije velika. Problem je, istaknuo je pak Jurčić, odnos zaposlenih koji od države primaju plaću i ukupnog broja zaposlenih u državi.


I Koprić i Jurčić slažu se kako se rezanje plaća ne bi smjelo provoditi linearno te kako se one uspješnije treba stimulirati, a one koji ne rade dobro zamijeniti.

'To je posljedica nekonzistentne politike, to je alibi za nereformu državne uprave; političar nije rođen kao političar. Ako državu ne zna netko voditi, ne treba mu smanjiti plaće, nego dovesti nekoga tko zna', zaključio je Jurčić.