nova tehnologija

Revolucionaran projekt: Potopljeni rudnik moćan je izvor energije, grije cijeli grad

26.10.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Napušteni rudnici ugljena pokazuju se kao izuzetno moćan izvor energije. U Engleskoj posljednjih pola godine stari rudnik ugljena opskrbljuje zelenom energijom grad Gateshead na sjeveroistoku zemlje

Revolucionarni projekt koristi toplu vodu kojom su ispunjeni tuneli rudnika za grijanje stotina domova i poslovnih prostora. Primjer je to golemog potencijala jer se u Velikoj Britaniji niz starih rudarskih tunela nalazi ispod gotovo četvrtine kućanstava.

'Ono što imamo u Gatesheadu rudarsko je nasljeđe. Nekad je to bila prljava energija. Sada prednjačimo u stvaranju čiste, zelene energije iz tih rudnika', kaže John McElroy, član kabineta za okoliš i promet pri Vijeću Gatesheada, prenosi Euronews.

Nakon desetljeća nekorištenja, britanski rudnici ugljena postupno su poplavljeni. S procijenjenih dvije milijarde kubičnih metara tople vode, geolozi vjeruju da se u rudarskim oknima nalazi jedan od najvećih nedovoljno iskorištenih izvora čiste energije.

Voda iz rudnika postaje sve toplija što je okno dublje pod zemljom. Temperature se obično kreću od 10 do 20 stupnjeva Celzijevih, ali mogu doseći i do 45 stupnjeva na dubinama od kilometra.

Ostavljena da se miješa s podzemnim stijenama, voda često sadrži otrovne spojeve. Ali kao toplinski izvor je izuzetno vrijedan resurs koji se bušotinama dovodi na površinu.

Izvor: tportal.hr

Voda se zatim usmjerava kroz dizalice topline i ekstraktore koji komprimiraju tekućinu, podižući je na mnogo višu temperaturu prije nego što se distribuira kroz toplinske mreže.

Nakon što se njezina toplina apsorbira u zagrijavanju zgrada, voda se vraća u rudnik te se ponovno zagrijava.

Na temperature vode u rudnicima ne utječu godišnja doba, a može se koristiti za hlađenje domova kao i za njihovo grijanje.

Projekt grijanja vodom iz rudnika u Gatesheadu pokrenut je u ožujku 2023. i sada je jedan od najvećih u Europi. Uz državna sredstva, instalirano je pet kilometara cijevi. Revolucionarni sustav grijanja trenutno koristi 350 objekata.

Ovaj britanski projekt prati primjer drugih europskih zemalja. Prva elektrana na vodu iz rudnika otvorena je u nizozemskom gradu Heerlenu 2008. godine.

Sličan projekt je u tijeku u krševitoj regiji Asturias u sjevernoj Španjolskoj, gdje poplavljena okna ugljena griju i hlade bolnicu, sveučilište i brojne druge zgrade.

'Geotermalna energija dala je drugi život našim rudnicima ugljena', rekla je direktorica za energetiku Asturije María Belarmina Díaz Aguado za BBC.