francuski proizvođač

Renault s dobiti od 354 milijuna eura

30.07.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Renault je u petak izvijestio o 354 milijuna eura neto dobiti u prvoj polovini godine, nakon što je u istom lanjskom razdoblju pretrpio gubitak od gotovo 7,3 milijardi eura uslijed dugotrajnih obustava proizvodnje u cijeloj industriji tijekom pandemije koronavirusa

Proizvođač automobila, koji se uglavnom fokusira na najprofitabilnije modele, izvijestio je o povratku na polugodišnju neto dobit nakon značajnog gubitka u istom prošlogodišnjem razdoblju, zahvaljujući rastu prodaje automobila i cijena.

Renault, u čijem su vlasništvu brendovi Dacia i Lada i u partnerstvu je s Nissanom, izvijestio je o operativnoj marži od 2,8 posto u prvoj polovini godine i cilja na cjelogodišnju maržu "iste razine". Iz kompanije su objavili da su nadmašili ciljeve smanjenja troškova.

Takvi rezultati "označavaju prvi korak u našem preokretu, koji bi se trebao ubrzati dolaskom novih vozila koja su u pripremi", rekao je glavni izvršni direktor Luca de Meo, koji je na tom položaju godinu dana.

Renault se u prvoj polovini godine gotovo vratio na pozitivan novčani tok, u odnosu na 6,4 milijarde eura odljeva u istom razdoblju od prije godinu dana. Čelnici kompanije se nadaju da će zamah potrajati.

Renault planira do kraja godine otplatiti oko petine zajma od pet milijardi eura kojeg je dobio od francuske države, rekla je glavna financijska direktorica Clotilde Delbos. Zajam je dio državne hitne potpore koju je vlada nudila na početku pandemije koronavirusa.

Prošli mjesec Renault je predstavio ambicioznu strategiju u proizvodnji električnih vozila, fokusirajući se na nove, pristupačne verzije svojih malih automobila-ikona iz prošlosti kako bi sustigao Volkswagen u tom brzorastućem sektoru.

Nakon pet uzastopnih tromjesečja pada prodaje automobila, prihod Renaulta je u prvoj polovini 2021. porastao za 18,7 posto.

Izvršni direktor De Meo, bivši izvršni direktor Volkswagena, dobio je zadaću pomoći Renaultu da okrene novu stranicu. Plan preokreta uključuje otpuštanje tisuća radnika, smanjenje asortimana modela i poboljšanje suradnje u proizvodnji s partnerima Nissanom i Mitsubishijem.

Bivši šef Nissana Carlos Ghosn svrgnut je i uhićen u Japanu 2018. godine zbog optužbi za financijske malverzacije, koje on poriče. Ghosn je iza sebe ostavio ogromnu paletu modela s niskim maržama, a Renault je dodatno bilježio velike gubitke pod pritiskom pada svjetske potražnje za automobilima.

Francuski proizvođač automobila najavio je u lipnju da će do 2030. na globalnoj razini partnerstvo Renault-Nissan-Mitsubishi godišnje proizvoditi milijun električnih vozila, u odnosu na 200 tisuća u 2020. godini.