25,8 posto

Rekordan pad njemačkih industrijskih narudžbi u travnju, najgori pokazatelji od ujedinjenja

05.06.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj u travnju su pale za rekordnih 25,8 posto u odnosu na mjesec ranije, u punom jeku koronakrize, pokazali su u petak podaci statističkog ureda Destatisa. Taj važan pokazatelj buduće industrijske aktivnosti pao je najviše otkad su se počeli prikupljati ti podaci 1991. godine nakon njemačkog ujedinjenja, objavio je Destatis.

Na godišnjoj razini nove industrijske narudžbe potonule su za 36,6 posto, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda. U ožujku su pale za 15 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuje izvješće.

"Nagli pad novih industrijskih narudžbi u travnju je ponovno produbljen u skladu s očekivanjima", objavilo je ministarstvo gospodarstva, budući da su ograničenja zbog koronakrize bila na snazi cijeli mjesec.

Prema kategorijama proizvoda, najteže je u travnju bila pogođena potražnja za kapitalnim dobrima, za više od 30 posto, a slijede intermedijarne robe s padom za gotovo 23 posto i robe široke potrošnje s padom većim od 11 posto, pokazuje Destatisovo izvješće.

Geografski gledano, domaće narudžbe pale su za više od 22 posto a inozemne oko 28 posto. Potražnja iz njemačkih trgovinskih partnera u eurozoni pala je za više od 30 posto, a iz ostalih zemalja za gotovo 27 posto.

Iz ministarstva gospodarstva poručuju da bi s obzirom na postupno ublažavanje mjera karantene vrhunac recesije u industriji trebao biti stvar prošlosti.

No, izvozno orijentirana njemačka industrija možda će trebati pričekati da potražnja ojača u njemačkim trgovinskim partnerima u EU i u ostatku svijeta da bi osjetila  pune pozitivne efekte oporavka, primjećuje AFP.