IVICA MUDRINIĆ:

'Registracija pre-paida ukida 10.000 radnih mjesta'

13.04.2010 u 13:25

Bionic
Reading

'Hrvatska gospodarska stvarnost uvelike se razlikuje od proklamiranih ciljeva', naglasio je Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, na konferenciji za novinare na kojoj su poslodavci kroz primjere obvezne registracije prepaid korisnika, pravne nesigurnosti investicija i rasta cijena plina upozorili na sve veći jaz između realnosti i Vladinih ciljeva

'Obveza registracije pre-paid korisnika pretvorila se iz sigurnosnog pitanja u prvorazredni ekonomski problem', upozorio je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma, dovodeći u pitanje timing i pravnu osnovu za uvođenje registracije pre-paid korisnika u mobilnoj telefoniji. Mudrinić je istaknuo da ne postoji jasna i nedvojbena zakonska osnova za uvođenje obvezne registracije pre-paid korisnika budući da se ona treba provesti prema privremenom protokolu koji nije usklađen s postojećim zakonima.

'Prema privremenom protokolu, svi novi korisnici pre-paid usluga trebali bi se registrirati od 1. lipnja 2010, a postojeći korisnici 1. rujna 2010', objasnio je Mudrinić, upozoravajući na izrazito negativne ekonomske posljedice ovakve mjere. Posebno je naglasio problem predviđenog roka za registraciju postojećih korisnika. 'U Hrvatskoj ima od četiri do 4,5 milijuna korisnika pre-paid usluga koji bi se trebali registrirati tijekom ljeta, što će dovesti do velikih problema', rekao je Mudrinić. Troškovi registracije procjenjuje se na 200 milijuna kuna.

Najveća ekonomska šteta, koja se trenutno ne može procijeniti, očekuje se od smanjenja broja pre-paid korisnika. Mudrinić je naveo primjer Grčke u kojoj je obvezna registracija dovela do velikog smanjenja broja pre-paid korisnika.

Ogromnu štetu, koja se procjenjuje na 500 milijuna kuna, pretrpjet će trgovci, budući da veliki broj malih trgovaca neće moći ispuniti sigurnosne uvjete za registraciju korisnika. Zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti, 5.000 prodajnih mjesta moglo bi biti ukinuto, a bez posla bi moglo ostati oko 10.000 ljudi.

'Konačno, ovom mjerom neće se riješiti problem jer oni koji žele ostati anonimni, prijeći će granicu i tamo nabaviti istu uslugu', zaključio je Mudrinić dajući do znanja da većina zemalja u okruženju nema obvezu registracije pre-paid korisnika.

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, govorio je o pravnoj (ne)sigurnosti investicija kroz primjere IKEA-e, Rockwoola, Marlere i Cvjetnog prolaza. Prema njegovim riječima, investitori su za ova četiri projekta, ukupne vrijednosti 620 milijuna eura, ispunili sve zakonske pretpostavke za realizaciju, ali se i dalje suočavaju s nesavladivim preprekama.

IKEA još uvijek čeka dozvolu za gradnju pristupne ceste, Rockwool se suočava s prosvjedima unatoč ispunjavanju svih ekoloških uvjeta, projekt golf terena Marlera čeka zbog konvalidacije jednog ugovora koju treba učiniti Vlada, a Cvjetni prolaz, unatoč svim potrebnim dozvolama, ne može naprijed', upozorio je Kuštrak.