NESTAŠICA PLINA

Redukcija najviše pogađa kemijsku industriju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2009 13:27
  • Objavljeno 08.01.2009 u 13:27
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Smanjenje isporuke prirodnog plina industrijskim potrošačima najviše pogađa kemijsku industriju i tvrtke koje u proizvodnji energetski isključivo ovise o plinu, ocjenjuju u udruženju industrijalaca pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca 'Cro Industrija'.

U kemijskoj industriji stanje je kritično, kaže direktor Cro Industrije Vladimir Kovačević koji najavljuje da će HUP najvjerojatnije u prvoj polovici sljedećeg tjedna imati rezultate ankete provedene među članicama o tome koliki je utjecaj plinske krize na njihovo poslovanje.

Bolje stanje je po Kovačevićevoj ocjeni u tvrtkama u drvnoj i tekstilnoj industriji koje uglavnom imaju alternativu pogonu i grijanju na plin korištenjem loživog ulja

Direktor HUP-ove Udruge poljoprivrede i prehrambene industrije Stipan Bilić kaže da u tim industrijskim granama nedostatak plina najviše osjećaju šećerane koje su u vrijeme kampanje veliki potrošači plina. Osim njih, značajni potrošači su i sušare, koje su, međutim, trenutno izvan pogona jer rade sezonski.

Posredno, dodaje Bilić, prehrambena industrija mogla bi trpjeti štete ako redukcija plina proizvođačima ambalaže dovede do njezina nedostatka.

Kakvo je stanje o opskrbi plinom provjerili smo u nekoliko većih poduzeća.

Iz Nexe grupe ističu da je u tvrtki IGM potrošnja plina u utorak spuštena na tehnološki minimum, a proizvodnja je spuštena na oko 60 posto. Uvedena je samo jedna smjena od devet radnih sati, a ostali radnici koriste godišnji odmor.

U nastalim uvjetima, kažu u Nexe-u, proizvodnja je skuplja, a svaki zastoj bi predstavljao značajan trošak. Ako ovakva situacija potraje idućih sedam-osam dana bit ćemo prinuđeni poduzeti drastične mjere kao što je gašenje pogona u Slavoniji IGM, kažu u Nexe-u.

U Našicecementu trenutno su u pogonu na plin samo potrošači koji su neophodni za proizvodnju, odnosno četvrtina proizvodnje je na potrošačima koji mogu raditi jedino na plin, a ostale potrebe za energijom se dobivaju iz ugljene prašine. U slučaju daljnjeg smanjivanja ili potpune obustave opskrbe plinom, i Našicecement bi bio primoran zaustaviti cijelo postrojenje.

U Tvornici željezničkih vagona Gredelj zasad se značajno ne osjeća nedostatak plina jer je samo dio proizvodnih pogona na plin, no ako isporuka ruskog plina izostane do kraja mjeseca stanje bi se moglo zakomplicirati, ocjenjuju u TŽV-u.

U Koncernu Končar redukcije plina na snazi su u pogonima u Jankomiru, Borongaju i Sesvetskom Kraljevcu. Na tim lokacijama plina ima dovoljno za tehnološki minimum. Izvor zabrinutosti u Končaru je činjenica da bi se proizvodni proces trebao zahuktati tek početkom sljedećeg tjedna zbog čega se pokušava osigurati lož ulje

Od konkretnih mjera potaknutih redukcijom plina u Končaru su skraćene smjene i smanjena temperatura u radnim prostorima

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!