IPAK POTROŠAČI OPREZNI

Recesija u Americi popušta

29.05.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Najnoviji podaci o zapošljavanju i proizvodnji sugeriraju da recesija u Americi popušta. Tako je broj osoba koje su se prijavile za financijsku pomoć za nezaposlene opao za 13 tisuća u prošlom tjednu iako je i nadalje rekordan broj takvih ljudi – ukupno šest milijuna i 800 tisuća, javljaju Vijesti Glasa Amerike

U travnju je porasla industrijska proizvodnja, zahtjevi za luksuznom robom su također u porastu, ali unatoč znakovima oporavka, istraživanja pokazuju da su američki potrošači još uvijek veoma oprezni u trošenju novca. Predsjednik Obama je na večeri za prikupljanje novca za demokratsku stranku u Los Angelesu govorio o ekonomiji:

'Mislim da se sa sigurnošću može reći da smo se odmakli korak od ponora i da je situacija mirnija nego prije.'

Predsjednikove riječi potvrđuje podatak da je za skoro tri posto u travnju povećan broj prodanih kuća te da su cijene kuća niže za 15 posto u odnosu na travanj prošle godine.

U međuvremenu, saslušanja na stečajnom postupku za automobilsku kompaniju Chrysler traju već drugi dan, dok je najveća američka automobilska tvrtka, General Motors, također sve bliža bankrotu.

I dok se Chrysler uzda u moguće spajanje s talijanskim Fiatom, što bi spriječilo prodaju kompanije dio po dio, dioničari General Motorsa su odbacili prijedlog da se dug od 27 milijardi dolara zamijeni za 10 posto od General Motorsovih dionica. Iako je do prije nekoliko mjeseci stečaj bio nezamisliv za GM, iz sadašnje perspektive to i ne mora izgledati tako loše – smatraju analitičari.

General Motors ukida proizvodnju Pontiaca, stavio je na prodaju proizvodne linije Hammer i Saturn, oslobađa se europskih partnera – Saaba i Opela, a preko tisuću i 200 prodajnih centara morat će zatvoriti vrata. Ne treba zaboraviti da američka vlada posjeduje 70 posto dionica General Motorsa. Nakon što se kompanija restrukturira, General Motors može izgledati mnogo bolje nego stari poslovni model. Hoće li, to još ne znamo, ali znamo da će novi General Motors biti znatno drugačiji od onoga koji je bio najveća automobilska kuća na svijetu.