DOBRA GODINA ZA MIROVINCE

Rastu mirovine u drugom stupu

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 15.10.2009 10:21
  • Objavljeno 15.10.2009 u 09:07
burza novac

burza novac

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Hrvatski mirovinski fondovi u ovoj su godini nadoknadili veliki dio gubitaka pretrpljenih u kriznoj 2008. godini. Prema podacima HANFA-e, indeks MIREX, koji prati kretanje vrijednosti obračunskih jedinica obveznih mirovinskih fondova od početka godine, porastao je za 6,6 posto. To znači da su toliko povećana i sredstva za isplatu mirovina iz drugog mirovinskog stupa

Ovogodišnji prinosi četiri obvezna mirovinska fonda kreću se između 5,3 i 8,5 posto. Najveći rast prinosa ostvario je Erste Plavi OMF, a najslabiji oporavak zabilježio je AZ OMF. Natprosječni rast (+7,5 posto) bilježi Raiffeisen OMF, a malo ispod prosjeka je PBZ/CO OMF s prinosom od 6,5 posto.

Oporavak mirovinskih fondova u ovoj godini povezan je s rastom tržišta kapitala. Mirovinski fondovi ostali su vjerni ulaganju u domaće dionice, što im se isplatilo s obzirom na intenzivan rast Crobexa. U posljednjih godinu dana svi mirovinci povećali su udjel domaćih dionica u portfelju. Najveći udio od u domaćim dionicama (17,66 posto) trenutno ima PBZ CO OMF, dok je najmanje izložen AZ fond (8,44 posto) koji je zbog toga imao i nešto slabije rezultate od ostalih fondova.

Omiljeno ulaganje mirovinskih fondova u ovoj godini bila je dionica Hrvatskog telekoma. Ovih dana cijena dionice HT-a popela se iznad 270 kuna te je prvi puta nakon rujna 2008. premašila prodajnu cijenu iz javne ponude. Ako se u rast cijene uzme u obzir i izdašna ovogodišnja dividenda, pokazalo se da je kupnja HT-ovih dionica bio mudar izbor fond menadžera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi