britanski pristup

Radujete se povratku na posao u ured? Ako je vjerovati Britancima mogli biste se načekati, i to mjesecima

02.05.2020 u 18:08

Bionic
Reading

Nade britanskih radnika da će se skoro vratiti u svoje urede osujetile su vlasti koje pripremaju plan postupnog popuštanja mjera izolacije

Ako ste se radovali povratku na posao u ured, sudeći prema preporukama britanskih epidemiologa i planu vlade mogli biste se na to načekati i to mjesecima.

Naime, britanske vlasti očekuju kompanije koje zapošljavaju uredske radnike da ih što duže zadrže kod kuće kako bi se izbjegao pritisak na javni prijevoz, a preporučuje im se da taj plan razrade na nekoliko mjeseci, piše utjecajni britanski poslovni dnevnik The Financial Times., pozivajući se na visoki izvor u britanskim vlastima.

Ministarstvo poduzetništva tijesno surađuje sa sindikatima i šefovima britanskih kompanija kako bi zajednički pripremili plan za najsigurnije i najbolje pokretanje poslovnog života u Velikoj Britaniji, a te službene preporuke trebale bi biti objavljene idućeg tjedna.

Maloprodajne neprahrembene kompanije, proizvodne i tvrtke koje se bave skladištenjem poziva se da što prije pokrenu poslovanje, međutim preporučuje se da uredi i dalje ostanu zatvoreni."

"Ako radite u uredskom prostoru, vrlo je vjerojatno da ćete iz smjernica doznati kako biste i dalje trebali raditi od kuće", rekla je za FT jedna od osoba uključenih u izradu službenih preporuka.

  • +7
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Štoviše, čak kada se uredske zgrade i počnu masovnije otvarati očekuje se da će mnoge funkcionirati u dva tima, od kojih će svakoga tjedna na poslu biti jedan, dok će drugi raditi od kuće. Ministri bi i dalje najradije držali zatvorenima sve uredske prostore no kako javlja FT, problem je što bi dio uredskih radnika mogao biti izložen nasilju u kući ako će tamo morati ostati cijelo vrijeme.

Druge preporuke uključuju šire prolaze u zgradama, odnosno razmicanje stolova u uredima otvorenog tipa, kako bi se radnici lakše mimoilazili na većoj međusobnoj udaljenosti. Također, kantine i restorani na poslu bit će zatvoreni do daljnjega, a pušači će moći upražnjavati svoj porok isključivo u posebno prilagođenim područjima. Vlasti predlažu i da se pauze "razlome kroz dan" kako bi izbjeglo okupljanje radnika u većim grupama.

Tvornice, uredi i trgovine morat će osigurati dezinfekciju ruku, a preporučit će se i korištenje zaštitnih maski za lice barem na putu na posao i s njega, kao i tijekom boravka u područjima s većom koncentracijom ljudi kako bi se spriječilo širenje virusa kašljanjem i kihanjem.