TRGOVAČKI SUD U SPLITU:

Radnicima Salonita neće se produžiti ugovor

08.09.2009 u 21:50

Bionic
Reading

Predsjednik Trgovačkog suda u Splitu Ivo Bakalić danas je odbio mogućnost da se u sadašnjim okolnostima promijeniti nedavna odluka stečajnog suca tvornice Salonit Joze Ćalete po kojoj se otkazuje produljenje ugovora o radu za radnike te tvornice

SPLIT - "Stav stečajnog suca je da se u sadašnjoj situaciji ugovor o radu neće produžavati, jer prema izmjenama i dopunama Zakona o otpadu, donijetim krajem srpnja 2009., Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mora donijeti odluku o provedbi sanacije", rekao je poslije podne novinarima Bakalić.

Radnici Salonita zbog neproduljavanja ugovora o radu već nekoliko dana svako jutro prosvjeduju ispred splitskog Trgovačkog suda, a jučer su u znak prosvjeda upali u tvornički krug u Vranjicu i zauzeli ga tražeći da im se produlji ugovor i omogući sanacija tvorničkog kruga od azbesta koji je opasan po zdravlje ljudi.

Bakalić je podsjetio da je dosadašnja sanacija odlagališta azbesta u Vranjicu, koja je stajala 78 milijuna kuna, obavljala na temelju zaključka hrvatske vlade iz ove godine, a da izmjene Zakona o otpadu imaju "vrlo bitne posljedice na dosadašnji ali i daljnji tijek stečajnog postupka Salonita".

Prema tom zakonu, Fond za zaštitu okoliša može zatražiti refundiranje dosadašnjih troškova sanacije, a mi nismo prodali imovinu tvornice i ne možemo podmiriti te troškove pa dolazimo u minus u stečajnom postupku, kazao je.

Dodaje i kako je Fond tijelo s javnim ovlastima i potpada pod Zakon o javnoj nabavi.

"Govori se da bi budući troškovi sanacije Salonita iznosili još 120 milijuna kuna, a ta se brojka ne smije zanemariti i kod činjenice javne nabave", kazao je Bakalić.

Kako bi ukupni troškovi sanacije iznosili oko 200 milijuna kuna, postavlja se pitanje vrijedi li toliko cjelokupna imovina stečajnog dužnika.

"Stečajni zakon kaže da, ako imovina stečajnog dužnika ne može pokriti niti troškove stečajnog postupka, onda se stečajni postupak obustavlja", kazao je Bakalić.

U tom bi slučaju, dodao je, Fond za zaštitu okoliša "upisao založno pravo na nekretnine, proveo sanaciju i na kraju uzeo imovinu Salonita".

Bakalić kaže i kako "postoje tri ponude za sanaciju Salonita, u rasponu 12, 16 i 70 miljuna kuna", što je znatno manje od 120 milijuna kuna koje spominje Fond zaštite okoliša, no, nije želio otkriti tko su ta tri jeftinija ponuđača.

Ustvrdivši da je Salonit jedan od najsloženijih stečajeva u Hrvatskoj, Bakalić je pozvao sve zainteresirane da puste sud da taj stečajni postupak provede po zakonu.

Kao neutemeljene je odbacio neke primjedbe da na zbivanja u Salonitu iz pozadine utječe odbjegli bivši vlasnik tvrtke Jozo Ćurković kojemu se nastoji pogodovati u stečajnom postupku.

"Priča o Ćurkoviću kroz cijeli stečajni postupak našem se sudu se podmeće kao kukavičje jaje", kazao je Bakalić.

Objasnio je da je Ćurković prije otvaranja stečajnog postupka odlučio imovinu Salonita prenijeti na novi Salonit. Da mi podržavamo Ćurkovićevu stranu onda ne bi krenuli u pobijanje tog pravnog postupka, kazao je Bakalić.

Radnike koji su i danas u tvorničkom krugu u Vranjicu danas je posjetio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo koji je tom prigodom kazao da je odlukom stečajnog suca o otkazivanju ugovora o radu izigran Fond koji je osigurao sredstva za nastavak sanacije azbesta iz Salonita i Mravinačke kave.