USKRŠNJA ČESTITKA

Radnicima Diokija isplaćena prva zaostala plaća

06.04.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Radnicima Diokija danas je isplaćena prva od pet zaostalih plaća, a ostale plaće trebali bi dobiti idućeg tjedna, potvrdio je predsjednik Nadzornog odbora (NO) Diokija Zdravko Rumenović

Sredstva za isplatu plaća osigurana su prodajom Diokijeve nekretnine - industrijskog kolosijeka koji prolazi zemljištem u vlasniku Diokija, a za koji je interes iskazao HŽ, rekao je Rumenović koji je predstavnik radnika u NO-u. NO je odobrio prodaju te nekretnine kako bi se isplatile plaće zbog koji je 450 radnika Diokija više tjedana blokiralo pogone na Žitnjaku te organiziralo prosvjede pred Ministarstvom gospodarstva.

Idući korak je pokretanje proizvodnje, što bi trebao organizirati novi direktor Leo Dolezil koji je na tu dužnost imenovan krajem ožujka sa zadatkom da osigura isplatu zaostalih plaća, provedbu vlasničke tranzicije i cjelovitog restrukturiranja društva.

Po Rumenovićevim riječima, prva bi se mogla pokrenuti tvornica polistirena na Žitnjaku, no nije želio nagađati kada bi se to moglo dogoditi.

Uz pokretanje proizvodnje, nova Uprava treba provesti vlasničko restrukturiranje nakon što je bivši većinski vlasnik Diokija Robert Ježić potpisao sporazum kojim su ključni vjerovnici - Hypo banka, Zaba, Raiffeisen banka, te HEP i HŽ, pretvorili svoja potraživanja u vlasničke udjele.

Obveze Diokija prema bankama i ostalim vjerovnicima iznosile su krajem prošle godine ukupno 1,17 milijardi kuna, od čega je dug bankama iznosio 785 milijuna kuna. Što se tiče države, dug prema HEP-u bio je 174 milijuna kuna, a prema HŽ-u 1,4 milijuna kuna