ŠTRAJK GLAĐU

Radnici osnovali stožer za obranu Željezare

01.03.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Koordinacija sindikata u Željezari Split jutros je odlučila da će skupina štrajkaša u tom poduzeću nastaviti štrajk glađu do konačnog rješenja teškoća u Željezari te je utemeljila stožer za obranu tvrtke

'Danas, četvrtog dana štrajka glađu, prvobitnoj skupini od 12 štrajkaša pridružilo se još nezadovoljnika tako da od danas štrajka više od 30 radnika i sindikalnih povjerenika splitske Željezare u sjedištu te tvrtke', izjavio je za Hinu sindikalni povjerenik u Željezari Split Tonči Mužić

'Koordinacija sindikata u splitskoj Željezari jutros se sastala s radnicima poduzeća te smo ih izvjestili da nećemo odustati od štrajka glađu do konačnog raspleta situacije u Željezari', rekao je.

Mužić je ustvrdio kako u proteklih godinu dana, otkako je u splitskoj Željezari prestala proizvodnja, državne institucije i investitor nisu učinili ništa da bi popravili stanje u poduzeću. Dodao je da je zato Koordinacija sindikata danas utemeljila Stožer za obranu splitske Željezare te da je proglasila izvanredno stanje.

Po Mužićevim riječima štrajkaši glađu iz Željezare Split uputili su danas pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministru gospodarstva Đuri Popijaču u kojem traže pokretanje proizvodnje u Željezari.

Željezara Split je od 2007. godine u vlasništvu poljske kompanije Zlomrex, koju radnici Željezare optužuju da je glavni krivac za teško stanje u splitskom poduzeću, a hrvatskim državnim institucijama zamjeraju što nisu raskinule kupoprodajni ugovor s tom poljskom tvrkom.