VLASNICI SAMO NA PAPIRU?

Radnici Gaja od Vlade traže spas

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 01.03.2011 18:37
  • Objavljeno 01.03.2011 u 14:54
GAJ

GAJ

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

U protekla tri mjeseca nisu dobili plaće za svoj rad, za više od godinu dana nisu im plaćeni porezi i doprinosi, tvrtki je blokiran račun preko 60 dana te nemaju nikakvih uvjeta za nastavak proizvodnje

Djelatnici slatinskoga Gaja FM zbog tri neisplaćene plaće i doprinosa ni danas, petog dana nakon obustave rada, nisu pristali raditi.

Zbog novonastale situacije i problema koji su pogodili ovu firmu, Vladi Republike Hrvatske i Jadranki Kosor, nadležnom ministarstvu, županu Virovitičko-podravske županije i slatinskom gradonačelniku uputili su zahtjev za hitno djelovanje i spašavanje 330 radnika Gaja FM iz Slatine.

U dopisu navode kako radnici u protekla tri mjeseca nisu dobili plaće za svoj rad, za više od godinu dana nisu im plaćeni porezi i doprinosi, da im je blokiran račun preko 60 dana te da nemaju nikakvih uvjeta za nastavak proizvodnje. Razlog tomu je, kako navode, uglavnom nedostatak sirovina i repromaterijala.

'Gaj FM je nastao prije dvije i pol godine iz stečaja Inpo grupe i Gaja d. d. te kupljen novcem Croatia osiguranja i Fonda za razvoj i zapošljavanje tako da je od početka vlasnike imao samo na papiru. Danas nema vlasnike, 81 posto vlasničkih udjela je u vlasništvu tvrtke a 19 posto je u vlasništvu jednog čovjeka. Cijeli nadzorni odbor podnio je ostavku, radnici nisu primili plaće te nemaju što dalje raditi', stoji u dopisu Vladi kojeg potpisuju Šimo Orešković, regionalni povjerenik PPDIV-a i Željko Vuković, glavni sindikalni povjerenik.

Orešković je u telefonskom razgovoru ogorčen što, kako tvrdi, nitko od dosadašnjih šest vlasnika nije ulagao u proizvodnju već, kroz kredite države, u njegovu kupnju. Uprava, navodi, nema rješenja za nastalo stanje, a cijeli je Nadzorni odbor podnio ostavku. Ipak, iako u ostavci Uprava, tvrdi Orešković, a naročito predsjednik Nadzornog odbora, pokušavaju Gaju pronaći strateškoga partnera, što za sada, ne daje željene rezultate.

S obzirom na to da Gaj nema vlasnika, Orešković smatra da je sigurna budućnost radnika obaveza države. Kako bi joj skrenuli pozornost na to, osim dopisa, za četvrtak najavljuju prosvjed ispred slatinske Gradske uprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi