I DALJE BEZ PLAĆE

Radnici Dine čuvaju imovinu nepoznatog vlasnika

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.06.2012 09:11
  • Objavljeno 01.06.2012 u 09:00
PROSVJED RADNIKA DIOKI

PROSVJED RADNIKA DIOKI

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sindikat DINA Petrokemije danas je uputio otvoreno pismo Vladi RH u kojem upozorava da nisu ispunjena obećanja ministara izrečena nakon sjednice Vlade 22. ožujka kako će sve zaostale plaće biti isplaćene u roku od tjedan dana.

Sindikat navodi da zaostale plaće nisu isplaćene do danas te da se dug prema radnicima svakim danom povećava. Izražena je bojazan da će se rješavanje agonije DINA-e i DIOKI-ja produljiti toliko da će se uništiti svaka komercijalna i tehnička mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje.

U otvorenom pismu sindikat navodi da su obećanja ministara bila razlog odustajanja radnika DINA-e od sindikalnih akcija, poput najavljene blokade ulaza u tvrtku i napuštanja postrojenja. Sad se pokazuje da ta obećanja, kao i odluka Vlade o zamjeni potraživanja za vlasničke udjele, odnosno o ulasku HŽ Cargo i HEP-a u vlasničku strukturu DIOKI-ja, nisu bilo nikakvo jamstvo rješavanja problema, ističe sindikat.

Naglašava se da je dug prema radnicima u DINA-i narastao na gotovo šest plaća, potpisi ugovora sa strateškim partnerima su zaustavljeni do objave konačnog rješenja društva, a ponovna blokada računa je onemogućila servisiranje i najmanjih tekućih obveza, među kojima i naknada za prijevoz radnika na posao a to ponovno dovodi u pitanje sigurnost lokacije.

Sindikalisti navode da radnici DINA-e i dalje redovno dolaze na posao i čuvaju imovinu, kako navode „nepoznatog vlasnika, odnosno vjerovnika" a za to mjesecima ne dobivaju plaću.

Radnici više ne žele imati razumijevanja za ovu situaciju i ne žele čekati dok se vjerovnici dogovaraju o podjeli vlasništva i budućoj koncepciji poslovanja te mogu imati strpljenja samo ako se trenutno osiguraju novci za isplatu minimalno jedne plaće, navode sindikalisti DINA-e u otvorenom pismu izražavajući spremnost organiziranja sindikalnih akcija ako bude potrebno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi