KAMATA OD PET POSTO

Radnici Coninga umjesto zaostalih plaća dobili zajam

19.12.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Umjesto zaostalih plaća, koje većina tvrtki u sastavu Coning Grupe nije isplatila još ni za srpanj, njihovi zaposlenici mogli su ovih dana dobiti 2.000 kuna, ali kao pozajmicu s kamatom od pet posto

Iako su tvrtke vezane uz turizam isplatile plaće i za srpanj, najveći dio tvrtki iz Coning grupacije zadnje plaće isplatile su za lipanj, piše Regionalni tjednik. Potonje su primili zaposlenici Coninga, Coning Ekologije i Coning Ekogradnje kojima je rečeno da će im isplata krenuti kad Ministarstvo vanjskih poslova isplati dug zbog kojega spori s Coningom. Naime, za neplaćene radove na kompletnom preuređenju svog sjedišta MPV navodno nudi osam milijuna kuna, dok iz Coninga traže 12 milijuna plus kamate.

Dok se očekuje priljev većeg novca, umjesto isplate zaostalih plaća zaposlenici Coninga dobili su ponudu za zajmu na iznos od 2.000 kuna od Vanille, tvrtke u vlasništvu Coninga, koja taj iznos posuđuje uz pet posto kamata najkasnije do isplate plaće za studeni ove godine.
No to nije sve. Pri Trgovačkom sudu u Varaždinu 7. prosinca ove godine osnovana je tvrtka za projektiranje, nadzor i usluge Connecto projekt. Tvrtku je osnovao Odvjetnički ured Uskoković i partneri, što otvara pitanje tko je zapravo pravi vlasnik. Sumnja se da bi mogao biti Radimir Čačić, budući da se gotovo svakodnevno viđa u sjedištu Coninga nakon što je otišao iz Vlade.

Novoosnovanu tvrtku vodi Tomislav Tkalčić, a u nju bi trebali ući zaposlenici nekih tvrtki iz sastava Coning grupacije, kao što je Coning projekt. Naime, zaposlenicima je ponuđeno da potpišu sporazumni prekid radnog odnosa i pređu u Connecto projekt. Dio zaposlenika za sada tome nije sklon jer ne znaju hoće li naslijediti prava iz dosadašnje tvrtke koja ne želi podijeliti otkaze zbog otpremnina.

Prebacivanje zaposlenika u novo poduzeće otvara pitanje što će biti s njihovim bivšim tvrtkama, odnosno njihovim obvezama prema zaposlenicima, ali i bankama kao što su Vaba i Centar banka. Hoće li se zatražiti predstečajna nagodba ili će se jednostavno poslati u stečaj?

'Naša namjera ni cilj zasigurno nije gurnuti Coning u propast, a kao tvrtka u teškoćama, razmatramo i uzimamo u obzir moguće zakonske poteze, sukladno novom Zakonu o financijskom poslovanju', naglašava Stjepan Ptiček, direktor Coning Grupe.

Da bi djelatnicima omogućili da dobiju barem manji dio svojih potraživanja uoči blagdana, ponudili su im pozajmicu.

Sukladno zakonskim propisima, nužan je i obračun kamata na pozajmicu, ali se za njih neće teretiti zaposlenike', pojašnjava Ptiček.

Sindikatu su, kako naglašava, predočene sve mjere Uprave s ciljem smanjenja dugovanja i intenziviranja poslovnih aktivnosti.

'Unatoč tome što su naši poslovi ove godine uslijed krize prepolovljeni, nismo otpuštali radnike, a isto nam je cilj i ubuduće jer su ugovoreni radovi u 2013. znatno veći od ovogodišnje realizacije, posebice u području ekologije', kaže veli direktor Coning Grupe.

Ptiček posebno upozorava da obveze države prema Coning Grupi prelaze ukupni godišnji iznos plaća cijele grupacije.

'Neisplata tih obveza i daljnje parničenje koje svakodnevno povećava trošak države i istovremeno uništava poslovanje tvrtke, nema nikakvo gospodarsko opravdanje. Očekujemo od države, ako već ne plaća svoje obveze, da učini barem minimalno, a to je da isplati bar dio koji ni ona ne osporava, a za preostali iznos prihvati prvostupanjsku presudu suda kao konačnu, na što smo mi kao tvrtka spremni pristati, u cilju zaštite naših djelatnika i cjelokupne tvrtke', ističe Ptiček te dodaje da je Radimir Čačić još 2000. godine sva svoja vlasnička i upravljačka prava prenio na odvjetnički ured 'i od tada u upravljačkom i vlasničkom smislu s tvrtkom Coning nema ništa'.