REZANJE TROŠKOVA

Rad od kuće: Trebaju li oni koji ne idu u firmu biti manje plaćeni?

17.02.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Radnici na daljinu mogli bi se suočiti s nižim plaćama. Europske kompanije traže prilike za povećanje proizvodnje i smanjenje troškova, pokazalo je novo istraživanje

Udaljene radne pozicije brzo nestaju da bi bile zamijenjene hibridnim radom, a kompanije, uključujući tehnološke gigante širom svijeta, dolaze na naslovne stranice zbog zahtjeva da se djelatnici vrate u urede.

Nedavna studija, koju je objavila platforma za upravljanje potrošnjom Pleo, sugerira da gotovo jedno od pet europskih malih i srednjih poduzeća (MSP) razmatra smanjenje plaća za rad na daljinu. MSP-i inače predstavljaju 99 posto svih poduzeća u EU.

Thorbjørn Fink, izvršni direktor kompanije Pleo, rekao je za Euronews Business da će kompanije 'biti fokusirane na smanjenje troškova tijekom 2024. godine. 'Naš izvještaj pokazuje da jedan od četiri ispitanika vidi ovo kao temu za 2024. godinu', dodao je.

'Ali odakle će doći takve uštede, neizvjesno je. Neki od ispitanika, njih oko 20 posto, spominju smanjenje plaća radnika na daljinu kao način za smanjenje troškova.'

Ideja da se radnicima na daljinu manje plaća nije nova. Debata traje već neko vrijeme. Jedna strana tvrdi da manji trošak puta na posao i sloboda radnika da žive gdje žele mora rezultirati manjom plaćom.

Drugi kažu da su radnici na daljinu jednako produktivni kao i njihovi kolege u uredima te da čak smanjuju troškove za poslodavce, pa bi njihov rad trebao biti jednako nagrađen.

Nizozemska multinacionalna konzultantska tvrtka za ljudske resurse Randstad rekla je za Euronews Business da je vrlo važno da se prema svim zaposlenima odnosimo ravnopravno, bez obzira na njihovu lokaciju.

'Moramo stvoriti jednake uvjete za sve tako da se svi radnici tretiraju na pravedan način da bi se postigli bolji rezultati i za pojedince i za organizacije', kažu iz kompanije.

  • +3
Plaća - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Christoph Lischetzki / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi poslovni lideri glasno su izrazili prezir prema radu od kuće. Britanski poslovni magnat Lord Alan Sugar rekao je još 2022. da bi oni koji rade na daljinu trebali biti manje plaćeni. Drugi izvršni direktori također su bili vrlo otvoreni o lošim stranama rada na daljinu, a izvršni direktor Goldman Sachsa, David Solomon, nazvao je to 'zastranjivanjem'.

Tehnološki gigant IBM nedavno je pozvao menadžere da se vrate u urede ili napuste posao; Dell i SAP su naložili svojim zaposlenima da se barem djelomično vrate u poslovni prostor, a L’Oréal je odlučio da je petak u uredu obavezan dva puta mjesečno.

'Naši podaci pokazuju kako se očekuje da će više od trećine radnika biti u uredu više nego prije šest mjeseci, a nešto manje od polovine prijavilo je da je njihov poslodavac postao stroži u pogledu dolaska u ured', kažu iz Randstada.

Kako sve više kompanija uvodi restrikcije za rad od kuće, agencije za zapošljavanje upozoravaju da su time tvrtke u riziku da izgube najbolje zaposlenike.

Prema najnovijem LinkedInovom izvještaju ‘Globalno stanje udaljenog i hibridnog rada‘, potražnja za radom od kuće potencijalnih zaposlenih značajno je nadmašila rast ponude. Njihova anketa provedena krajem 2023. sugerira da 50 posto radnika preferira hibridne i udaljene radne pozicije od onih u uredu.

Po Randstadu, mlađe generacije cijene ravnotežu između poslovnog i privatnog života jednako kao i plaću te imaju snažnu želju za fleksibilnošću. 'Otkrili smo da bi više od trećine radnika razmislilo o napuštanju posla kada bi se od njih tražilo da provode više vremena u uredu. Četvrtina njih čak je dala otkaz jer poslodavac nije nudio fleksibilnost', poručuju iz Randstada.

Poslodavci se sve više okreću hibridnom radu kao svojevrsnom kompromisu između željene fleksibilnosti zaposlenih i cilja kompanije za fizičkom prisutnošću djelatnika u uredima.

U prosincu 2023. u Velikoj Britaniji 43 posto oglašenih poslova imalo je opciju hibridnog rada, u Francuskoj 31 posto, a isto toliko i u Njemačkoj, pokazuju podaci LinkedIna.