IGROM DO REVOLUCIJE

Računala upakirao u slavonsku hrastovinu koju planira izvoziti u Švedsku

26.09.2016 u 17:35

Bionic
Reading

Slavonski hrast je pretočio u blokove (module) s ugrađenim USB portovima i zvučnicima te bežičnim punjenjem za mobitele i dobio jedinstven proizvod u svijetu – Deskblok, prvi modularni radni stol

Na takvu ideju je došao slavonski IT menadžer iz Iloka Stjepan Ćorić prije tri godine, kada je vidio modularni telefon. On je pokušao napraviti modularno kućište za računalo koje bi se moglo samo izmjenjivati i nadograđivati bez kupovine novoga. Prvi prototip Deskbloka je napravljen, a kako bi prikupio novac potreban za pokretanje proizvodnje koja bi se smjestila na krajnjem istoku Hrvatske, u Iloku, pokrenuo je i kampanju na Indiegogu.

'Slažući kockice s djetetom, sinula mi je ideja o stolu u kojem će se nalaziti komponente računala. No kako je to bilo komplicirano, odlučio sam da u sebi ima gadgete koji će nam olakšati bežično punjenje, USB-ove i slične stvari. Ideja se razvijala dvije godine, a početkom ove krenuli smo s testnom proizvodnjom', govori za tportal Stjepan Ćorić.

S kolegom Antonijem Sobolom krenuo je u istraživanje i shvatio kako sličan proizvod ne postoji nigdje u svijetu. Svoju ideju predstavili su već jednoj velikoj prodajnoj kući, s čijim imenom ne žele izlaziti u javnost.

'Deskblok im se jako svidio i pokazali su velik interes. No uvjetovali su kako bi proizvodnja trebala biti od jeftinijeg i lakšeg drveta, a ne slavonskog hrasta, pa smo ih odbili jer onda to više ne bi bilo to. Jedan naš blok težak je između sedam i osam kilograma, a jedan regularni stol moguće je složiti od šest blokova', tumači on.

Koliko im je novca potrebno za proizvodnju, još ne može točno reći, no proizvodnja običnog bloka košta ih 44 eura. Trenutno rade na najskupljoj varijanti, za koju ne žele da košta više od 100 eura, a koja će biti kao mini računalo.


'Fokusirat ćemo se na to da nam cijena bloka ne prijeđe sto eura. Nastojat ćemo maksimalno smanjiti troškove jer nam je cilj što veća proizvodnja koja smanjuje troškove. Želimo izvoziti u europske zemlje, a potom i u svijet. Ciljamo na skandinavske zemlje, poput Švedske, ali i zapada, poput Njemačke. Proizvodnja bi se smjestila u Iloku kraj Dunava zbog plovnoga puta koji bi nam smanjio troškove prijevoza, a sirovina je domaća i nabavljamo je od pilana', objašnjava ovaj IT stručnjak.

Modularni stol svatko će moći složiti prema vlastitim željama i potrebama, ističu, a za slavonsku hrastovinu su se odlučili jer je riječ o masivnom i tvrdom drvetu otpornom na različite temperature. Upravo zbog masivnosti drveta nosivost stola je vrlo velika, pa za ilustraciju napominju kako jedan običan Deskblok sastavljen od deset blokova može nositi i preko pet puta svoje težine.

Inače, iza Ćorića je već desetak kreiranih igara. Sa Sent Jumpom, mobilnom igrom za Android, krajem prošle godine završio je na 27. mjestu liste najnovijih mobilnih aplikacija Google Playa.