Deutsche Bank

Racija u uredima najveće njemačke banke samo novi skandal u nizu

30.11.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Velika njemačka banka već se godinama bori s raznim skandalima zbog kojih je platila više stotina milijuna eura kazni, a u najnovijem slučaju opet se ispituje njena umiješanost u pranje novca u poreznim oazama

Njemačka policija provela je u četvrtak ujutro raciju u uredima Deutsche Banka zbog sumnji u pranje novca, javili su svjetski mediji, a istraga je vezana uz slučaj tzv. Panamskih dokumenata, u kojem je prije tri godine medijima dostavljeno više od 11,5 milijuna dokumenata panamske pravne tvrtke Mossack Fonseca vezanih uz novac i transakcije u raznim poreznim oazama. U raciji je sudjelovalo gotovo 200 istražitelja i policajaca koji ispituju povezanost nekoliko bivših i navodno sadašnjih zaposlenika banke sa slučajevima pranja novca. Iz Deutsche Bank, najveće njemačke banke koju već godinama muči nestabilno poslovanje, izjavili su da 'u potpunosti' surađuju s vlastima.

Prema onome što je objavio Deutsche Welle, vlasti sumnjaju da je ta banka pomogla svojim klijentima, 900 njih, da osnuju kompanije u poreznim oazama kako bi kroz njih provukli 'novac iz kriminalnih aktivnosti'. Vjeruje se da je u tim transakcijama oprano oko 311 milijuna eura. Neki stručnjaci komentiraju da je čudno to što je njemačkim vlastima toliko dugo trebalo da bi reagirale na objavljene informacije.

U Panamskim dokumentima koje je anonimna osoba proslijedila njemačkom listu Süddeutsche Zeitung nalaze se podaci o više od 200 tisuća pravnih osoba u poreznim oazama, a imenovano je i tridesetak njemačkih tvrtki, uključujući Deutsche Bank. Racija je tek posljednji u nizu udaraca na ugled banke koja bi za dvije godine trebala navršiti 150. godišnjicu postojanja.

Zbog 'ležernosti' u provedbi regulative protiv pranja novca njemački regulator je prije dva mjeseca Deutsche Banku naredio da poboljša interne procese te je angažirao vanjsku revizijsku tvrtku da pomogne banci u ispunjavanju zakonskih zahtjeva. To je bilo prvi put da regulatori poduzimaju takve mjere u nekoj njemačkoj banci. Početkom prošle godine američke i britanske vlasti kaznile su Deutsche Bank s ukupno više od pola milijarde eura zbog pomoći ruskim klijentima da operu oko deset milijardi dolara. Ljetos je banka pak potvrdila da čak niti nakon te kazne njeni mehanizmi za sprečavanje pranja novca nisu djelotvorni.

  • +23
Neki stručnjaci komentiraju da je čudno to što je njemačkim vlastima toliko dugo trebalo da bi reagirale na objavljene informacije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vrijednost dionica Deutsche Banka je od četvrtka ujutro, nakon što su objavljene informacije o raciji, skliznula za gotovo deset posto, no to je samo svojevrstan nastavak negativnog trenda koji traje već godinama. U protekle tri i pol godine cijena dionica ove banke stropoštala se za gotovo tri četvrtine zbog gubitka ugleda na svjetskom tržištu prouzročenog brojnim problemima u poslovanju i kaznama koje je prisiljena platiti zbog kršenja zakona.

U želji da preokrene poslovanje banka je ove godine imenovala novog glavnog izvršnog direktora Christiana Sewinga, a on je na toj poziciji zamijenio Johna Cryana nakon što se ovaj više od dvije godine trudio popraviti situaciju. Među raznim skandalima u koje je proteklih godina bila upetljana ta banka je i onaj u kojem je provodila brojne transakcije u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara u razdoblju od 1999. do 2006. za mnoge osobe iz Burme, Libije, Irana, Sirije i Sudana, a koje su se tada nalazile pod američkim sankcijama. Američke vlasti su 2015. zbog toga kaznile Deutsche Bank s više od 200 milijuna eura.

Australske vlasti su početkom ljeta ove godine objavile da se Deutsche s nekolicinom drugih banaka nalazi pod istragom zbog sumnji u udruživanje u kartel, a prije nekoliko tjedana pojavile su se i informacije da bi njemačka banka mogla biti upletena u još jedan skandal s pranjem novca, onaj u kojem se sumnja da je više od 200 milijardi eura sumnjivog porijekla između 2007. i 2015. prošlo kroz račune Danske Banka.

Uz sve to, velika njemačka banka je poznata i po tome da je jedan od najvećih kreditora biznisa američkog predsjednika Donalda Trumpa, zbog čega se nalazi i pod sumnjom oko uloge koju bi mogla imati u slučaju koji ispituju američki organi, a odnosi se na moguću upletenost ruskih vlasti u izbor i pobjedu Trumpa na američkim izborima. Prije tih izbora Trump je navodno dugovao Deustche Banku više od 350 milijuna dolara.

  • +24
Njemačka banka je jedan od najvećih kreditora biznisa američkog predsjednika Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sve ove nevolje stvorile su crni oblak nad sudbinom banke koja zapošljava gotovo sto tisuća ljudi i koja je posljednje tri godine završavala s gubitkom. Iako vijesti o ulasku pojedinih značajnih investitora u vlasničku strukturu Deutsche Banka govore o tome da se neki nadaju da bi se ona konačno mogla početi oporavljati, pitanje je koliko će još skandala iskočiti u budućnosti iz banke koja je dugo nosila titulu jedne od najuglednijih europskih financijskih institucija.

Poslovično njemačko poštivanje zakona izgleda je imalo prilično poteškoća prilikom ulaska u liftove impresivnih frankfurtskih nebodera u kojima se nalazi sjedište Deutsche Banka, pa su zbog toga to u četvrtak ujutro puno uspješnije napravili policija i njemačke vlasti.