OPS!

Deutsche Bank greškom napravio transakciju od 28 milijardi eura

20.04.2018 u 09:44

Bionic
Reading

Prošlog mjeseca Deutsche Bank je napravio grešku u svom svakodnevnom poslu kad je nenamjerno poslao 28 milijardi eura u sklopu svog poslovanja s financijskim derivatima, piše Bloomberg

Propust se dogodio otprilike tjedan dana prije Uskrsa dok je Deutsche Bank obavljao dnevnu naknadu za kolateral. Iznos koji je daleko nadmašio onaj koji je trebao biti transferiran, završio je na račun Eurexa, klirinške kuće u vlasništvu Deutsche Boerse AG.

Pogreška se dogodila u posljednjim tjednima bivšeg izvršnog direktora Deutsche Bank Johna Cryana, brzo je uočena i nije nanijela financijsku štetu.

Međutim, ta epizoda je ponovo raspirila pitanja o bankovnim rizicima i sustavima kontrole, koje je Cryan hvalio prije otkaza.

"To je bila operativna pogreška u kretanju instrumenata osiguranja između glavnih računa Deutsche Banke i Eurex računa Deutsche Bank', rekao je Charlie Olivier, glasnogovornik Deutsche Banke.

'Pogreška je identificirana u roku od nekoliko minuta, a zatim ispravljena. Strogo smo razmotrili razloge zbog kojih je došlo do te pogreške i poduzeli korake kako bismo spriječili njezino ponavljanje', istaknuo je Olivier.

  • +2
Novac euri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL