ugovor vrijedan 50 milijardi dolara

PSA i Fiat Chrysler potpisali sporazum o spajanju

18.12.2019 u 12:38

Bionic
Reading

Talijansko-američki automobilski div Fiat Chrysler i francuski PSA postigli su u srijedu obvezujući dogovor o spajanju vrijednom oko 50 milijardi dolara

Spajanjem Fiat-Chryslera i PSA-a nastat će "četvrti proizvođač originalne automobilske opreme u svijetu po obujmu prodaje i treći u svijetu po prihodima", navodi se u priopćenju dvije kompanije, objavljenom u srijedu.

Kompanije će se povezati na ravnopravnoj osnovi a transakcija neće rezultirati zatvaranjem tvornica, poručuju iz FIat-Chryslera i PSA-a.

Spajanje je najavljeno prije šest tjedana a trebalo bi pomoći FCA-u i PSA-u da se uspješnije nose s velikim izazovima u sektoru, uključujući pad potražnje širom svijeta i potrebu za proizvodnjom skupljih ali čišćih vozila radi usklađivanja s postroženim zakonima o zaštiti okoliša.

Kombinirana će grupa imati više od 400 tisuća zaposlenih, ukupne prihode blizu 170 milijardi eura i godišnju proizvodnju od oko 8,7 milijuna modela Fiata, Alfa Romea, Chryslera, Citroena, DS-a, Jeepa, Lanciae, Maseratija, Opela, Peugeota i Vauxhalla.

Imat će „vodstvo, sredstva i lepezu modela koji će joj osigurati vodeću poziciju u novoj eri održive mobilnosti“, poručuju iz francuske i italijansko-američke tvrtke.

Očekuje se da će povezivanje donijeti "sinergijski učinak od približno 3,7 milijardi eura godišnje".

Transakcija bi trebala biti zaključena za 12 do 15 mjeseci.

Sjedište nove kompanije bit će u Nizozemskoj, a njene će dionice biti izlistane na burzama u Parizu, Milanu i New Yorku.

Predsjednik odbora direktora bit će Fiat Chryslerov John Elkan, a izvršni direktor PSA-ov Carlos Tavares.