PREMA ŽIDOVSKIM PRAVILIMA

Prva košer zalogajnica u Zagrebu

košer

košer

Izvor: Creative Commons / Autor: Joanna Penn

U Zagrebu je otvorena zalogajnica s proizvodima pripremljenim prema židovskim obrednim pravilima

Zdravi sendviči bez mesa, ali s lososom, tuniskim sirom, laganim vrhnjem, rikolom i limunom, u pecivu bez ikakvih aditiva, tzv. 'smoothies' – frapei napravljeni od smrznutog voća i po želji laganog jogurta, mlijeka ili sojinog mlijeka, uz to sve pripremljeno ispred vas i garantirano svježe – dio je to ponude zalogajnice Lifestyle u Margaretskoj ulici u najužem centru Zagreba, piše Novi list

Naime, doslovce svaki proizvod ima košer certifikat – riječ je o hrani koja je pripremljena u skladu sa židovskim zakonima, koji strogo propisuju načine pripreme hrane.

'U svijetu svega deset posto kupaca dolazi u košer restorane zato što su Židovi, dvadesetak posto dolazi jer se hrane po nutricionističkim pravilima, a ostalih sedamdeset posto zato što znaju da je to jednostavno zdrava hrana. Svi naši sastojci dolaze isključivo od hrvatskih proizvođača te je svaki sastojak morao dobiti košer certifikat koji je izdao rabin Kotel Da-Don. Kako se po propisima košera ne smiju u istoj prostoriji držati mesni i mliječni proizvodi – koje nije ni zdravo jesti zajedno – morali smo se odlučiti za jedno od tog dvoje i odabrali smo mliječne', tumači vlasnica fast fooda Nina Savičević.

Za sada je zadovoljna posjetom, no nada se da će kupaca biti i mnogo više; za sada su jedva na 'pozitivnoj nuli'. U inozemstvu su, kaže, takve radnje potpuno uobičajene, no većina Hrvata ni ne zna što je košer, a kada i dozna, skloni su to prihvatiti kao informaciju, no teško da će promijeniti prehrambene navike – od zdrave hrane draže im je 'nešto konkretno' poput ćevapa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi