KRAPINSKE TOPLICE

Prva ozbiljna kineska investicija u Hrvatskoj - gradit će hotel u Zagorju

27.04.2017 u 13:07

Bionic
Reading

U Krapinskim Toplicama u četvrtak je predstavljena prva kineska investicija u Hrvatsku. Riječ je o izgradnji hotela posredstvom tvrtke Zhongya nekretnine, koju su kineski partneri nedavno registrirali u Hrvatskoj, a riječ je o prvoj kineskoj tvrtki koja je registrirala poduzeće u Hrvatskoj i prenijela novac za investiranje u našu zemlju

Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice, okupljenim novinarima rekao je kako je njegova općina prva došla u ured Chinese Southeast European Business Associationa (CSEBA) kad su čuli da se pružaju prilike za nove investicije.

Rezultat tih napora bit će novi hotel s četiri zvjezdice, 90 soba, wellness i kongresnim centrom te rezidencijalni dio s mini vilama za domaće, ali i goste iz skandinavskih zemalja, Njemačke i Austrije. Druga velika ciljana grupa turista su Kinezi, čiji su dolasci u Europu lani porasli za 40 posto. Osnovna je investicija predviđena u iznosu od 30 milijuna eura.

Izvođači će biti domaće građevinske tvrtke. Što se tiče zapošljavanja, planirano je zapošljavanje 20 osoba u iduća dva mjeseca, dok će druga kineska partnerska tvrtka u vlasništvu iste matične kompanije, koja se bavi električnim autobusima, zaposliti još deset osoba.

Krapinske Toplice usvojile su strategiju razvoja nakon detektiranja toga da im nedostaje hotelskih kapaciteta na razini četiri zvjezdice koji bi pratili razvijenu medicinsku industriju. To im je nedostajalo za suveren nastup na međunarodnoj zdravstvenoj sceni.

'To je sfera koja se intenzivno internacionalizira. Imamo bazu u Krapinskim Toplicama, ali nedostaje nam malo soft ponude, pa su dobrodošli partneri poput fonda iz Hong Konga', rekao je Svažić.

Investiciju je detaljnije predstavio Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e. Pregovori s nekoliko kineskih kompanija počeli su prije nekoliko godina, a lani su došli investitori kineskog podrijetla koji rade u Hong Kongu. Riječ je o redom ozbiljnim kompanijama koji su izlistane na burzi.

'Inicijalni dogovor je počeo kada su investitori prepoznali da je Hrvatska podcijenjena u odnosu na ono što nudi. Stranom ulagaču je Hrvatska daleka i samo za prezentaciju zemlje trebala nam je godina dana. Vrijednost naših nekretnina je bila vrlo niska u odnosu na zapadne zemlje, što je dodatan poticaj u odnosu na investicije u Češkoj ili Mađarskoj', rekao je Rendulić. Jasno, izgradnja hotela u Krapinskim Toplicama, koja počinje u lipnju, bit će i prilika za zapošljavanje za mlade iz tog mjesta, koji u velikoj mjeri ovise o Zagrebu.

Nakon prvih dogovora dolazile su kineske delegacije te je uslijedila konačna odluka o investiranju početkom ove godine. Potpisan je ugovor vrijedan 300 milijuna eura za ciljano ulaganje u cijelu Hrvatsku, a Krapinske Toplice samo su dio tog posla.

U tijeku su i pregovori s nekoliko vlasnika nekretnina u Krapinskim Toplicama oko rezidencijalnog projekta te se pregovara o još nekoliko zemljišta u okolici, na kojima bi se također pozicionirali rezidencijalni projekti.

'Imamo prirodnu resursnu osnovu već tisućljećima, a naš je zadatak da iskoristimo taj potencijal, ali i da proširimo upotrebu termalne vode u rekreacijske i medicinske svrhe. Ne želimo da naš uzlet prati samo jedan, već barem deset poslovnih motora. Sasvim nam je svejedno s kojeg kraja će zemaljske kugle doći investicije', rekao je pak načelnik općine Svažić i dodao kako su Krapinske Toplice u jednom periodu bile 'vječito gradilište', ali su uspjele održati draž turističke destinacije.

'Bitno je da sami definiramo ono što želimo. Sami moramo zaštititi ono što imamo. Dolazak stranog kapitala ne vidimo kao opasnost, već kao potencijal u kontekstu koji smo mi sami vrlo jasno odredili. Urbanizam je jako bitna pretpostavka i ulagači to prepoznaju', rekao je Svažić i dodao da jedna ruska tvrtka razvija sasvim drugačiji projekt. Pojednostavljeno, u Krapinskim Toplicama, uza sve sadržaje koje imaju, ciljaju na klijente veće kupovne moći kojima trebaju produljeni fizički oporavak i odmor.

'Nije dovoljno imati stimulativna komunalna davanja. Treba ulagati u infrastrukturu, a u tome pomaže Ministarstvo turizma koje ulaže u tržnicu s lokalnim proizvodima', zaključio je Svažić.

Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, na kraju izlaganja poručio je da je impresioniran prikazanim projektima te da je zadovoljan sinergijom javnog i privatnog sektora.

'Ministarstvo ne može inicirati takve projekte, ali ih može financijski podržati i ubrzati. Kina je doista veliko tržište i na njemu je teško postići rezultate u kratko vrijeme. Među prvim smo europskim zemljama koje su omogućile lakši dolazak kineskih turista, ali još nismo zadovoljni tim rezultatima. U Kini primjerice ima 20 milijuna samo sudaca; to je mnogoljudno tržište i na njemu se u kratko vrijeme ne postiže puno', rekao je Pende.