AZTN KAZNIO PEKARE

Prva kazna za kartelsko udruživanje u Hrvatskoj!

11.09.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je prvu kaznu za kartel Udruženju obrtnika Osijek i 17 malih pekara koji su se dogovarali o cijeni kruha. Naime, na poziv Udruženja obrtnika pekari su se našli na sastanku i načelno dogovorili da kruh poskupi na osam kuna, piše Večernji list

Poslije se pokazalo da polovica pekara nije čak ni povećala cijene kruha, no i njima je izrečena kazna za udruživanje u kartel. Pekari koji nisu poskupjeli kruh kažnjavaju se sa 500 kuna, oni koji su digli cijenu kažnjeni su sa 1500 kuna, a najveću kaznu dobilo je Udruženje obrtnika – 50 tisuća kuna.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kažu da su morali razrezati kaznu jer se prema propisima o tržišnom natjecanju kažnjava čak i namjera ili sudjelovanje na sastanku na kojemu se dogovara cijena. Da se kojim slučajem netko od nazočnih javno ogradio od dogovora, ne bi bio kažnjen. U agenciji objašnjavaju da su se odlučili na simboličnu kaznu, ali njome žele poslati upozorenje ostalima, pa i komorskim organizacijama, da vode računa o tržišnom natjecanju i propisima.

Inače, isti dan kad je sastanak održan, agenciji je netko anonimno dojavio o dogovoru, a kao dokaz uzeli su i zapisnik sa sastanka te izjave za medije pojedinih obrtnika, piše Večernji list.

Iz Ureda za odnose s javnošću AZTN-a za tportal su rekli da je ovo prvo kažnjavanje udruživanja u kartel jer agencija tek od listopada 2010. godine ima zakonsku mogućnost da dodijeljuje sankcije: 'Mi smo ranije utvrđivali ozbiljne kartele, ali ti su slučajevi završavali na Prekršajnom sudu i mi ih nismo mogli kazniti. Niti jedan od slučajeva udruživanja u kartel još nije dobio sudski epilog, odnosno niti jedan do sada nije kažnjen.'

Podsjetimo, u posljednjih pet godina odjeknuli su slučajevi dogovaranja izdavača dnevnih novina oko povećanja cijene novina na sedam kuna, te dogovora izdavača tjednika Nacional i Globus oko cijene njihovih novina. U kartele su se udruživale i autoškole te upravitelji zgrada u Splitu i Puli. 'Ovaj slučaj u Osijeku nazivamo naivni kartel i to stvarno nije velika stvar, ali zato su kazne razmjerne počinjenom prekršaju i on se nije mogao ignorirati. Neka to bude poruka svima da je udruživanje u kartele strogo zabranjeno', rekli su nam u AZTN-u.