nakon najnovijeg poskupljenja

Provjerili smo tko nudi najpovoljniju struju

04.04.2022 u 14:18

Bionic
Reading

Hrvatska kućanstva mogu električnu energiju kupovati od HEP Elektre, koja nudi univerzalnu uslugu, ali i od nekoliko alternativnih opskrbljivača. Provjerili smo tko nakon aktualnog vala poskupljenja nudi najpovoljnije uvjete opskrbe

Od početka travnja na snazi su nove, više tarife za električnu energiju. Uz Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena, za prosječno kućanstvo cijena električne energije porasla je oko 9,6 posto, što mjesečno iznosi oko 27 kuna (324 kune godišnje).

Taj se izračun, kako su objasnili, odnosi na tipičnog kupca koji koristi javnu uslugu opskrbe (opskrbljivač HEP Elektra), u tarifnom modelu 'bijeli', uz omjer potrošnje od 60 posto u višoj i 40 posto u nižoj tarifi i čiji mjesečni prosječni račun trenutno iznosi 283 kune.

Većina kućanstava u Hrvatskoj još uvijek je u sustavu javne usluge opskrbe s obzirom na to da javnu uslugu, po podacima HEP-a, koristi dva milijuna kupaca iz kategorije kućanstva.

Pored HEP-a, koji kućanstvima nudi tzv. univerzalnu uslugu, trenutno na tržištu aktivno djeluju još tri tvrtke, od kojih je jedna u sastavu HEP Grupe (HEP Opskrba s brendom Hepi).

Najjači HEP-ov konkurent je E.ON Hrvatska (bivši RWE Hrvatska), u vlasništvu njemačke energetske skupine RWE, koji električnom energijom opskrbljuje više od 180.000 hrvatskih domaćinstava. Od utrke s HEP-om odustalo je desetak izazivača koji su prodali biznis ili se povukli s tržišta.

Usporedili smo trenutne cijene struje za tipična hrvatska kućanstva i provjerili tko nudi najpovoljnije uvjete opskrbe.

Za usporedbu cijene struje koristili smo kalkulator Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Izračun pokazuje koliko možete uštedjeti ili platiti više u odnosu na HEP-ovu univerzalnu cijenu. Napominjemo da je kalkulator informativnog karaktera i ne uključuje eventualne dodatne popuste opskrbljivača ni ponude s ugovornom obvezom.

Usporedbu cijena izračunali smo na primjerima malog (godišnja potrošnja od 3000 kW) i srednjeg (godišnja potrošnja od 4500 kW) potrošača, uz pretpostavku da koriste dvotarifno brojilo i troše dvije trećine struje po višoj, a trećinu po nižoj tarifi.

Usporedba pokazuje da su za male potrošače najpovoljnije usluge HEP-a (univerzalna, Hepi) dok je najskuplja opcija GEN-I Hrvatska, čiji korisnici plaćaju oko 300 kuna više na godišnjoj razini.

Za srednje i veće potrošače, one koji troše više od 4500 kW godišnje, najpovoljniju tarifu ima E.ON Energija. Pri potrošnji od 4500 kW ušteda u odnosu na HEP-ovu struju iznosi oko 33 kune, a povećanjem potrošnje veća je i razlika (primjerice na razini potrošnje od 6000 kW ušteda iznosi oko 400 kuna godišnje).

Važno je znati da neki opskrbljivači nude i dodatne pogodnosti te je uputno detaljno proučiti uvjete za nove korisnike.