TPORTALOV VODIČ

Provjerili smo što pokriva dodatno zdravstveno osiguranje i kakve su cijene paketa

20.07.2022 u 06:59

Bionic
Reading

Dodatno zdravstveno osiguranje omogućuje za relativno nisku cijenu redovite sistematske preglede i lakšu dostupnost pojedinih dijagnostičko-terapijskih usluga u privatnim i javnim ustanovama. Provjerili smo što nude domaći osiguravatelji i kako se kreću cijene polica osiguranja za različite pakete usluga

Dodatno osiguranje je dobrovoljno, a sadrži zdravstvene usluge iznad standarda, odnosno iznad onoga što je propisano Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ono nema veze s dopunskim zdravstvenim osiguranjem koje pokriva participaciju u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Dodatno osiguranje ugovara se isključivo s privatnim osigurateljima i pokriva određeni spektar zdravstvenih usluga u ograničenoj mreži ustanova s kojima je osiguratelj sklopio ugovor. Pritom treba naglasiti da dodatno osiguranje nije zamjena za osnovno, već njegova nadogradnja.

Glavna pogodnost koju donosi polica dodatnog osiguranja jest brža dostupnost zdravstvenih usluga. Drugim riječima, dijagnostičko-terapijske usluge za koje se u javnim ustanovama čeka više mjeseci možete dobiti odmah ili za nekoliko dana.

Ostale pogodnosti koje obuhvaća dodatno osiguranje su redoviti sistematski pregledi, kvalitetniji uvjeti smještaja u zdravstvenim ustanovama i fleksibilnije radno vrijeme klinika.

Osim na sistematski pregled, ostvarujete pravo na korištenje usluga specijalističkih pretraga, dijagnostičke obrade i obavljanja laboratorijskih pretraga. Polica može uključivati i manje operativne zahvate te ambulantnu fizikalnu terapiju.

Osnovni paket stotinjak kuna mjesečno

Cijene polica dodatnog osiguranja ovise o vrsti i broju usluga koje objedinjuje određeni program, a kreću se od stotinjak kuna mjesečno za osnovni paket. Za svaki program polica pokriva određeni broj usluga ili specificirane usluge do određene vrijednosti. Paketi s višim razinama pokrića obuhvaćaju i isplatu novčanih naknada za slučaj boravka u bolnici ili rođenja djeteta i sl. U okviru programa može biti odobren i odgovarajući popust na usluge izvan pokrića (npr. dentalne usluge, bolnički smještaj).

Treba naglasiti da životna dob, određene bolesti i stanja mogu utjecati na visinu premije ili onemogućiti ugovaranje police.

Uz policu dodatnog osiguranja obično možete ugovoriti dopunsko osiguranje uz povoljniju cijenu police.

Ako imate policu dodatnog osiguranja, možete obavljati preglede u ustanovama s kojima osiguratelj ima sklopljen ugovor. To mogu biti privatne ili javne ustanove, a neki osiguratelji imaju i vlastite klinike.

Dodatno zdravstveno osiguranje može se ugovoriti kod većine osiguravajućih društava, a HZZO ga trenutačno nema u ponudi.

Ponude osiguravatelja

Croatia osiguranje nudi dva paketa usluga (Primarijus i Primarijus Plus) koje je moguće obaviti po izboru u više od 600 privatnih i javnih zdravstvenih ustanova, uključujući pet vlastitih poliklinika. Mjesečna premija košta od 115 do 225 kuna, a uključuje i neke zdravstvene usluge koje nisu u osnovnom paketu s pokrićem do 1000 kuna.

Allianz u ponudi ima tri paketa usluga (Comfort, Extra, Max), a mjesečne premije kreću se od 115 do 590 kuna, ovisno o životnoj dobi. Uz paket dodatnog zdravstvenog osiguranja možete ugovoriti pokriće za kućnu njegu ili slučajeve srčanog i moždanog udara, kada se isplaćuje naknada od 20.000 kuna.

U Merkuru možete odabrati jednu od četiri razine usluge ukviru programa health4Me Premium (Basic, Basic+, Medium, Complete). Svi paketi uključuju servis MedEasy za brzo i jednostavno dogovaranje pregleda. Dostupno je i dodatno pokriće (Nezgoda Plus i Zdravlje Plus) u slučaju nezgode ili boravka u bolnici. Za Basic paket pokrića dodatno osiguranje možete ugovoriti po cijeni već od 56 kuna mjesečno.

AgramLife nudi tri programa (Classic, Exclusive, Klub zdravlja) s različitim razinama pokrića u vlastitim klinikama u Osijeku, Zadru, Rijeci, Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Slavonskom Brodu. Programi obuhvaćaju godišnji sistematski pregled, a ostale usluge pokrivene su ovisno o visini premije i ona se kreće od 117 do 625 kuna mjesečno.

Uniqa u ponudi ima tri paketa (Optimal, Exclusive, Kid) s odgovarajućim pokrićem za dijagnostičke i specijalističke preglede. Programi kombiniraju sljedeća pokrića: specijalističke preglede, dijagnostičke postupke, ortopedska i druga medicinska pomagala, stomatološke usluge, fizikalnu terapiju, male operacijske zahvate i sistematski pregled.

U Wiener osiguranju možete odabrati jedan od četiri programa (Protect IN, Standard, Expert, Pemium) sa širokim rasponom usluga, uz mjesečne premije od 70 do 879 kuna. Uz policu dodatnog osiguranja možete ugovoriti neki od programa dopunskog osiguranja po povoljnijim uvjetima te pridružene programe osiguranja: dnevna naknada za bolničko liječenje, drugo liječničko mišljenje te putno zdravstveno osiguranje.

Grawe nudi tri razine dodatnog osiguranja (Prevent, Hospital, Operation) s različitim razinama pokrića.