TURIZAM POD KORONOM

Provjerili smo pod kojim uvjetima trenutno možete putovati po Europi i kad počinje pravo popuštanje

 • Autor: Zoran Korda
 • Zadnja izmjena 29.05.2020 18:00
 • Objavljeno 29.05.2020 u 18:00
tportal

Izvor: EPA / Autor: Neven Bučević/EPA

Europske zemlje postupno otvaraju granice nakon prometne blokade koju je izazvala pandemija koronavirusa. Zasad su u većini država još uvijek na snazi mjere ograničenja putovanja, ali početkom lipnja mogu se očekivati puno blaži uvjeti za turiste iz članica EU-a. Provjerili smo kakav je trenutno režim u pojedinim europskim zemljama i kojim će tempom popuštati restrikcije

U većini europskih zemalja na snazi su još uvijek restriktivne mjere koje uključuju potpunu zabranu ulaska za turiste ili ulazak uz obaveznu dvotjednu karantenu ili samoizolaciju.

Neke zemlje ublažile su restriktivne mjere za putnike koji dolaze iz država EU-a. One omogućuju slobodan ulazak uz znatno blaže uvjete, kao što su dokaz o nezaraženosti ili potvrda o razlogu putovanja.

Otvaranje je najprije krenulo prema susjednim zemljama, pa je i Hrvatska tako prvi dogovor o slobodnom režimu prelaska granice dogovorila sa Slovenijom.

Novi krug popuštanja mjera u većini europskih zemalja najavljen je za lipanj, kada će doći do šireg otvaranja granica. Pritom će svaka pojedina članica EU-a u početku omogućiti nesmetan ulaz samo za odabrane zemlje prema vlastitim kriterijima.

Brže otvaranje može se očekivati u mediteranskim turističkim središtima, kojima je u interesu koliko je to moguće spasiti turističku sezonu. Među njima je i Hrvatska, a koja je u četvrtak donijela odluku o otvaranju granica državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske. U nastavku donosimo kratki pregled situacije u pojedinim europskim zemljama.

Austrija

Trenutno u Austriju kopnenim putem možete ući uz predočenje negativnog molekularno-biološkog testa na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana te je na njemačkom ili engleskom jeziku. Ako želite samo proći kroz Austriju, možete nesmetano tranzitirati bez testa ukoliko se sa sigurnošću može utvrditi da ste ispunili uvjete za ulazak u zemlju koja je cilj putovanja.

Daljnja liberalizacija očekuje se 15. lipnja, ali Hrvatska navodno nije među zemljama čiji će građani imati potpuno slobodan ulazak u Austriju.

Trenutne mjere za turistički ulazak u pojedine europske zemlje

Trenutne mjere za turistički ulazak u pojedine europske zemlje

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Belgija

Ako putujete u Belgiju, vodite računa o tome da je trenutno na snazi mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana. Ublažavanje mjera očekuje se sredinom lipnja.

Bosna i Hercegovina

Za putovanje u BiH više nisu na snazi obavezne mjere samoizolacije i karantene. Od 21. svibnja za određene kategorije građana omogućen je ulazak uz posjedovanje pozivnog pisma pravne osobe iz Bosne i Hercegovine i potvrde o negativnom testu na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

Bugarska

Mjere zabrane ulaska, uz određene izuzetke, na snazi su do 14. lipnja.

Češka

Mjere zabrane ulaska stranih državljana u Češku bez posjedovanja dozvole boravka primjenjuje se do 13. lipnja. Iz odredbe su izuzete izvanredne i hitne situacije. Tranzit kroz Češku moguć je samo za povratak u Hrvatsku, uz notu koju 24 sata prije prelaska izdaje hrvatsko veleposlanstvo u Pragu.

Popuštanje mjera krenulo je 27. svibnja otvaranjem granice s Austrijom i Njemačkom za osobe s negativnim rezultatom testiranja na Covid-19.

 • +4
 • +1

U Francusku možete putovati uz zdravstvenu potvrdu

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuska

Najmanje do početka srpnja prilikom ulaska u zemlju nužno je predočiti zdravstvenu potvrdu da nemate koronavirus i potvrdu o razlozima putovanja. U suprotnom morate ići u karantenu u trajanju od 14 dana. Granice, najprije s Njemačkom i Švicarskom, otvaraju se 15. lipnja.

Grčka

Trenutno u Grčku možete putovati bez potvrde o zdravstvenom stanju, ali je na snazi mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana. Vlasti su najavile daljnju liberalizaciju (slobodan ulazak bez samoizolacije) za putnike iz dvadesetak zemalja, uključujući Njemačku, Cipar i Izrael.

Irska

Omiljeno odredište hrvatskih doseljenika 18. svibnja ušlo je u prvu od ukupno pet faza postupnog popuštanja protuepidemijskih mjera. Trenutno su sve osobe koje dolaze u Irsku iz inozemstva dužne podvrgnuti se samoizolaciji u trajanju od 14 dana te prilikom ulaska u zemlju ispuniti i predati obrazac u kojem se navode kontaktni podaci, podaci o putovanju te podaci o lokaciji na kojoj će provesti samoizolaciju.

 • +55
 • +52

U Italiji se postupno popuštanje mjera za turiste očekuje početkom lipnja

Izvor: EPA / Autor: Alessandro Di Marco

Italija

Do 2. lipnja zabranjen je ulazak, osim iz dokazanih radnih potreba, zbog žurnih ili zdravstvenih razloga ili u drugim specifičnim slučajevima. Oni koji imaju pravo na ulazak podvrgavaju se sanitarnom nadzoru ili samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Postupno otvaranje granica za sve putnike predviđa se od 3. lipnja, ali do daljnjeg na snazi će ostati mjere sanitarnog nadzora i samoizolacije.

Mađarska

U sklopu prevencije širenja koronavirusa u Mađarskoj je i nadalje na snazi odluka kojom se zabranjuje ulazak svim stranim državljanima, pa tako i Hrvatima, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u toj državi.

Zasad su Hrvatska i Mađarska dogovorile ublažavanje mjera za prelazak zajedničke granice, a koje se odnose na državljane koji imaju prebivalište na pograničnom području u dubini od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem na tom području.

Vlasti su najavile popuštanje mjera sredinom lipnja, a najprije će se otvoriti granica s Austrijom.

Njemačka

Trenutno još uvijek važi restriktivan režim zabrane ulaska za turiste, uz obveznu karantenu za putnike kojima je dozvoljen ulazak. Očekuje se da će njemačka vlada formalno odobriti nove smjernice za putovanja sljedećeg tjedna, a odluka o otvaranju granica za putovanja uključit će posebne preporuke za pojedine države i regije. Predviđa se najprije otvaranje granice sa Švicarskom, Francuskom i Austrijom.

 • +5
 • +2

U Njemačkoj još uvijek važi restriktivan režim zabrane ulaska

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Nizozemska

Granice su otvorene za turiste iz zemalja EU-a te za nužne svrhe putovanja. Za putnike koji dolaze preko zračnih luka iz područja s visokim rizikom prenošenja zaraze predviđene su mjere samoizolacije.

Norveška

Norveška još uvijek ima zatvorene granice, a dozvoljen je ulazak samo osobama koje imaju radnu ili boravišnu dozvolu uz pridržavanje mjera samoizolacije u trajanju od 10 dana ili karantene ako postoje simptomi zaraze.

Poljska

U Poljskoj je još na snazi zabrana ulaska svim stranim državljanima te je obustavljen međunarodni zračni, željeznički i autobusni putnički prijevoz. Prelazak granice omogućen je za određene kategorije posjetitelja, a svi nakon ulaska u zemlju moraju u dvotjednu samoizolaciju. Postupno otvaranje granica za turiste očekuje se sredinom lipnja.

Slovačka

Ulazak u Slovačku dozvoljen je samo osobama koje imaju stalni ili privremeni boravak u Slovačkoj, uz obveznu karantenu ili samoizolaciju od 14 dana.

Slovenija

Hrvatska i Slovenija normalizirale su granični režim 18. svibnja, od kada je za sve hrvatske državljane omogućen slobodan ulazak u Sloveniju, osim za one koji imaju simptome zaraze koronavirusom.

 • +7
 • +4

Granični prijelaz Bregana

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Srbija

U Srbiju je od 22. svibnja omogućen slobodan ulazak za hrvatske državljane. Umjesto ranijih mjera izolacije i obaveze posjedovanja negativnog PCR testa prilikom kontrole na graničnom prijelazu, uručuje se pisana obavijest (zdravstveno upozorenje) o mjerama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19.

Švicarska

Turistički i slični neopravdani ulasci i prolasci kroz Švicarsku još nisu dopušteni, ali postoje iznimke kada je pod određenim uvjetima moguć prelazak granice. Hrvatski državljani u Švicarsku mogu putovati zbog opravdanih razloga, u slučaju posjedovanja dokumenata kojima se može dokazati švicarsko državljanstvo, uz dozvolu boravka, prekograničnu dozvolu, vizu za dugotrajni boravak ili vizu izdanu u poslovne svrhe.

Nema opće obavezne karantene nakon ulaska u Švicarsku za osobe koje nemaju simptome bolesti. Za ostale i za one koji očekuju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima preporučuju se mjere samoizolacije i izbjegavanje aktivnosti koje bi mogle proširiti virus.

Španjolska

U Španjolskoj su na snazi mjere karantene ili samoizolacije u trajanju od 14 dana. Hrvatskim državljanima preporučuje se izbjegavanje putovanja u Španjolsku ukoliko nije nužno, kao i praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Švedska

U Švedsku možete putovati uz uvjet obvezne samoizolacije u trajanju od 14 dana. Međutim zbog epidemiološke situacije preporučuje se odgoda putovanja koja nisu nužna.

Velika Britanija

Ulazak u Ujedinjenu Kraljevinu trenutno je moguć bez posebnih restrikcija, ali od 8. lipnja bit će na snazi mjera karantene ili obvezne 14-dnevne samoizolacije za sve putnike osim uskog popisa iznimki. Mjera će se revidirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!