liberalizacija režima

Hrvatska otvara granice: Putnici će dobiti jasne upute HZJZ-a, ali neće morati u samoizolaciju

09.05.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Hrvatska je odlučila ublažiti mjere za prelazak granice i ukinuti obavezu samoizolacije za osobe koje dolaze u Hrvatsku

O mjeri ublažavanja prelaska granice izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekavši da se njome omogućava ulazak stranim državljanima u Hrvatsku, kada za to postoje opravdani poslovni razlozi i gospodarski interes, odnosno neodgodivi osobni razlozi, te da se oni moraju pridržavati uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'EU je donijela preporuku svim državama članicama u smislu produženja zabrane da se na teritorij EU ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja. Ova odluka se odnosi na države članice EU. Preporuke HZJZ-a su na tragu da će svaki prelazak, svaka osoba koja iz tih zemalja dolazi, dobiti jasne upute kako se ponašati s obzirom na epidemiju, ali to neće značiti obveznu mjeru samoizolacije jer nije realno nekoga pustiti na gospodarski satanak ili turiste sutra i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju hotel ili bilo koji drugi smještaj', rekao je Božinović, a prenosi N1.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan Hrvatske ili su iz poslovnih razloga izvan nje, moći će ući u RH, no bit će obavezni pridržavati se preporuka koje će dobiti u pisanom obliku, što će, rekao je Božinović, kontrolirati službe.

  • +8
U Hrvatskoj je 15 novooboljelih od koronavirusa, a Brač je u polukaranteni Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako je riječ o liberalizaciji ulaska u Hrvatsku, Božinović smatra kako će se, uz suradnju granične policije i inspekcija s epidemiloškom službom, situacija moći kontrolirati te, ako bude potrebe, na vrijeme reagirati. Božinović je dodao i kako su mogući bilateralni dogovori vezano za turizam s pojedinim državama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju.