NISMO NA POPISU

Austrijanci ne žele otvoriti granice prema Hrvatskoj, hoće li se predomisliti pod pritiskom EU-a?

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 12:43
  • Objavljeno 28.05.2020 u 09:42
Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Izvor: Pixsell / Autor: HELMUT FOHRINGER / AFP

Hrvatska, uz Italiju, Španjolsku, Grčku i Sloveniju, nije na popisu zemalja prema kojima će sredinom lipnja Austrija otvoriti svoje granice, piše u četvrtak Jutarnji list

Iz izjava austrijske vlade da će se svako otvaranje granica voditi uz 'dobru koordinaciju' i 'usko koordinirani pristup' može se iščitati da Austrijanci ne žele riskirati otvaranje prema zemljama koje, prema njihovom mišljenju, nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju. Budući da je u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, epidemiološka slika jedna od najboljih u Europi, opravdano je pitanje zašto Austrijanci oklijevaju, piše dnevnik.

Mjere koje su trenutačno na snazi, a koje bi ostale vrijediti za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju, ali ga značajno otežavaju. Tako će hipotetski turisti koji se vraćaju s ljetovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati imati negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Sve to bi moglo biti dovoljno da obeshrabri Austrijance i ostale koji, odmah nakon Nijemaca, drže najveći udio u našoj strukturi turista. Lani su činili čak 19,6 posto i ostvarili 21.000 dolazaka te 58.000 noćenja.

Kako Jutarnji list doznaje, pozivajući se na dobro upućene izvore, popuštanje granica prema Hrvatskoj moglo bi se realizirati, ali ponajviše zbog pritiska Europske komisije.

'Preporuka je Komisije, koju je navela u svojim smjernicama, da se granice otvore za zemlje s povoljnom epidemiološkom situacijom, a poseban je uvjet prema kojem to otvaranje granica ne smije biti diskriminatorno prema državama. Uvjereni smo stoga da će Austrija sredinom lipnja ipak morati otvoriti granice kako bi Austrijanci koji to žele mogli odlaziti na odmor i izvan zemlje', rekao je taj izvor za Jutarnji list od četvrtka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!