SINDIKAT EKN-A REAGIRAO

'Prosvjednici su u pravu – okrijepit ćemo ih i podržati'

09.11.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Tijekom sutrašnjeg prosvjeda u Zagrebu bivši radnici KIO keramike će, kao prvo, inzistirati na otpremninama te, kao drugo, na ostvarenju uvjeta za povratak minimalno tri stotine radnika. U tom ih je stavu sinoć bezrezervno podržao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

Priopćenjem za javnost reagirao je danas na prozivke bivših radnika KIO keramike iz Orahovice Sindikat energije kemije i nemetala (EKN) Hrvatske. U priopćenju se navodi kako su, nakon premijerkine pomoći Đakovštini, i ostali radnici, a među njima i bivši radnici orahovičkog KIO-a, 'opravdano krenuli' sa zahtjevom za naplatu svojih potraživanja. Ipak, zbog istinitog informiranja javnosti, a očekujući sutra, 10. studenoga, prosvjednike i pred svojim vratima, poručuju da nisu, kako to prenose mediji, 'izdali' današnje prosvjednike.

U dopisu navode da su inzistirali na zaključku Vlade od 3. rujna 2009. godine i tražili restrukturiranje društva. Potaknuli su održavanje i niza sastanaka predstavnika radnika, uprave, vjerovnika i strateških partnera s MINGORP-om. Organizirali su javne prosvjede, skupove radnika i konferencije za novinare kako bi upozorili 'na opasnost neodgovornog ponašanja vlasnika i vjerovnika na štetu 462 radnika KIO keramike'. Sindikat je, stoji u priopćenju, sugerirao radnicima da ne pokreću stečaj jer, poučeni iskustvom da ako u proces nisu uključeni Vlada, vjerovnici, Trgovački sud, stečajni upravitelj i radnici – uvijek je neuspješan i šteti radnicima. I na kraju, Sindikat EKN-a osigurao je stručnu i pravnu potporu u podnošenju prijedloga za stečaj koji je otvoren 23. travnja 2010, iako se protivio njegovom pokretanju.

EKN je 1. veljače 2010. potpisao prvi kolektivni ugovor kojim je ugovorena veća otpremnina za radnike, zahvaljujući čemu danas imaju pravo potraživati 16 milijuna. Potpisujući priopćenje, Ivan Tomac, predsjednik ovog Sindikata, kaže kako se neće skrivati pred prosvjednicima, nego će ih dočekati s okrepom te ih podržati u njihovim naporima za ostvarivanje prava.

Tijekom sutrašnjeg prosvjeda u Zagrebu bivši radnici KIO keramike će, kao prvo, inzistirati na otpremninama te, kao drugo, na ostvarenju uvjeta za povratak minimalno tri stotine radnika. U tom ih je stavu sinoć bezrezervno podržao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić naglašavajući kako mu je nelogično da tvrtka s vrhunskom tehnologijom ne koristi postojeće kapacitete, zapošljava samo mali broj ljudi ili da u konačnici bude 'rasformirana i djeluje negdje drugdje'. Ogorčeni Orahovičani, a u njihovim redovima i oni sa statusom hrvatskog branitelja, ne gaje prevelika očekivanja, međutim, ukoliko im uskoro nitko ne udovolji, spremni su blokirati državnu cestu, pa i blokirati ulazna vrata nekadašnje KIO keramike, današnje Keramike Modus.

Prosvjednici, njih stotinjak, među kojima neki prijete i štrajkom glađu, pred Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva stižu oko 9.30 sati, potom će od 11 do 12 sati prosvjedovati ispred zgrade HBOR-a te na kraju, gdje su obećali biti najglasniji, ispred sjedišta Sindikata ZKN-a.