SELJACI PRIJETE

Prosvjedi ako se cijena pšenice ne riješi za osam dana

05.07.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) traži od Ministarstva poljoprivrede da se uključi u pregovore oko otkupne cijene pšenice i seljake ne prepušta na milost i nemilost otkupljivačima, a ukoliko se problem ne riješi u narednih osam dana ne isključuju mogućnost seljačkih prosvjeda

Predsjednik Odbora za udruge pri HPK Stjepan Kunovec na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako Komora traži od resornog ministarstva interventno djelovanje na tržištu vezano za otkupnu cijenu pšenice, a predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić ponovio je kako je cijena ispod 1,6 kuna za kilogram neprihvatljiva.

Traže da ministrstvo uključi HBOR za isplatu akontacije od jedne kune za kilogram pšenice za svu predanu pšenicu u licencirane i ostale silose. Na osnovu dokumentacije i skladišnice HBOR bi raspolagao tom pšenicom do trenutka konačne prodaje pšenice i povrata akontiranog dijela sredstava koje je HBOR isplatio. Kamata na sredstva HBOR-a iznosila bi tri posto na godišnjoj razini bez valutne klauzule, a dodatne garancije na plasman sredstava dalo bi resorno ministarstvo.

Kunovac je također istaknuo kako traže isplatu poticaja za ratarske kulture zasijane na jesen 2010. i to u maksimalnom iznosu, do 1. listopada ove godine.

Rekao je kako su očekivali da će otkupljivači na prošlotjednom sastanku izaći sa otkupnom cijenom pšenice, međutim to se nije dogodilo.

Takvo stanje i odnos navodi na pomisao da je riječ o kršenju Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te da postoji prešutan dogovor među otkupljivačima, kazao je.

Napominje kako je žetva u tijeku, a u međuvremenu neki pojedinci nude iznimno nisku cijenu otkupa, od 1,10 do 1,20 kuna po kilogramu, što je neprihvatljivo.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić istaknuo je kako ministar poljoprivrede Petar Čobanković i Vlada moraju stati iza poljoprivrednika, kako se moraju uključiti u aktivnosti oko pšenice te ukoliko se situacija ne riješi u narednih osam dana nitko ne može kontrolirati seljake da ne izađu na prosvjede.

'Mi smo na sastanku u petak rješavali problem hrvatske poljoprivrede, a ministar je kat iznad bio na promociji knjige', kazao je Mlinarić ocjenjujući kako je to neprihvatljivo.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić ponovio je kako je cijena ispod 1,6 kn/kg neprihvatljiva, kako će se seljaci borit za cijenu na prosvjedima te blokadama prometnica. Osam županija spremno je izaći na cestu ne ispune li se njihovi zahtjevi u narednih osam dana, kazao je.

Cijena od 1,15 kn/kg ili 1,20 kn/kg, koju nude pojedinci je sramotna, bezobrazna i ucjenjivačka, kazao je Dukić navodeći i kako od države traže da silose vrati u svoje posjede jer samo tako može zaštititi proizvođače i stati na kraj manipulacijama.

Čelnici udruga istaknuli su i kako ne vjeruju u iznesene podatke resornog ministarstva da je pšenicom zasijano 130 tisuća hektara, smatraju da je riječ o manjim površinama što će se vidjeti nakon žetve.