dosta im je

Prosvjed vozača u Kanadi paralizirao ključni most na granici sa SAD-om: 'Konvoj slobode' ugrožava tisuće radnih mjesta i kompanija'

10.02.2022 u 09:08

Bionic
Reading

Veliki prosvjed vozača kamiona u Kanadi ušao je u 14. dan unatoč popuštanju epidemioloških mjera protiv kojih su logističari ustali. Zauzete prometnice u glavnom gradu Ottawi te blokiran most Ambassador na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama sve su veći razlog za zabrinutost oko omogućih gospodarskih posljedica za tu zemlju

Francois-Philippe Champagne, ministar industrije u srijedu je poručio kako nezakonite blokade diljem Kanade moraju prestati jer o blokiranim prometnim pravcima ovise tisuće radnika i kompanija.

Posebno je opasna blokada mosta Ambassador, visećeg mosta koji povezuje Ontario i Detroit koji je ključan za opskrbu američke autoindustrije, ali i funkcioniranje bolnica jer je većina osoblja u njima na posao dolazi iz Kanade.

'Blokada na kanadskoj granici prijeti opskrbnim lancima koji su već oslabljeni zbog nestašice i kašnjenja povezanog s pandemijom', rekao je za Brian Kingston, predsjednik Kanadske udruge proizvođača automobila, zatraživši prekid prosvjeda.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Oko 40.000 ljudi svakodnevno prolazi tim mostom i njime se preveze roba u vrijednosti 323 milijuna američkih dolara.

David Adams, predsjednik udruženja kanadskih proizvođača autodijelova rekao je za Guardian kako mostom Ambassador svakog dana prolazi od 5000 do 7000 kamiona koji opskrbljuju SAD autodijelovima. Dodao je i kako je most zaslužan za 27 posto sve trgovine između SAD-a i Kanade.

  • +18
Prosvjedi u Kanadi Izvor: Profimedia / Autor: Minas Panagiotakis / Getty images / Profimedia

Posljedice blokade već se itekako osjećaju. Ford je u srijedu objavio kako će morati zatvoriti tvornicu motora u Windsoru i skratiti radno vrijeme u drugoj obližnjoj tvornici jer nema dijelova nužnih za proizvodnju.

Tiff Macklem, šef Bank of Canada (kanadska središnja banka) poručio je kako će blokade prometnica imati značajan utjecaj na kanadsko gospodarstvo pogotovo ako se ne prekinu odmah: 'Već imamo napregnute globalne opskrbne lance, ne treba nam ovo', poručio je.

Prosvjed u Kanadi, nazvan 'konvoj slobode' počeo u kao pokret usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om. Ubrzo se pretvorio u prosvjed protiv epidemioloških mjera i Vlade zbog čega su vlade u pokrajinama Alberta i Saskatchewan odustale od covid potvrda uz objašnjenje da je njihov trošak veći od koristi koje pružaju.