SJEDNICA VLADE

Proračun smanjen za više od 2 mlrd. kuna

12.12.2008 u 13:55

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u petak sama sebi "skočila u usta" jer je nakon predlaganja proračuna, a prije njegovog izglasavanja, prihvatila amandmane kojima se deficit sa 4,4 smanjuje na 2,3 milijarde kuna.

Ministar financija Ivan Šuker predstavio je četiri vladina amandmana na proračun kojim bi se smanjio deficit za 1,951 milijardi kuna, te smanjio proračun za Hrvatske ceste i Fond za energetsku učinkovitost za 350 milijuna kuna, što ukupno znači smanjenje deficita za 2,3 milijarde kuna, prenosi SEEbiz.eu.

"To smanjuje deficit u 2009. godini na 0,88 posto BDP-a", pojasnio je ministar Šuker i dodao kako su sva ministarstva napravila izuzetni napor kako bi došli na kraju do ovog deficita.

Ministar Šuker pojasnio je kako je ministarstvo zdravstva svoje zahtjeve smanjilo za 1,7 miljardi kuna koji otpadaju na pokrivanje troškova za lijekove. Od toga će ministarstvo financija ove godine pokriti 900 milijuna kuna, tako da će stvarna ušteda u sljedećoj godini iznositi 800 milijuna kuna. Među ostalima, ministarstvo znanosti smanjilo je svoj proračun za 80 milijuna, poljoprivrede za 96 milijuna, gospodarstva za 10, vanjskih poslova za 47, branitelja 10 te ministarstvo financija 6,5 milijuna kuna.

Hrvatske ceste svoj su proračun smanjile za 190 milijuna kuna, od čega 100 milijuna kuna je uzeto sa projekta Pelješki most, a ostatak s ostalih projekata. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost smanjio je svoj proračun za 160 milijuna kuna.

Tako, konsoilidirano deficit iznosi 2,5 milijardi kuna

Vladu je izvjestio kako su zastupnici u Saboru na proračun dali 75 amandmana, čime su željeli proračun smanjiti za 1,828 milijardi kuna.

Ne možemo inzistirati na ulasku u NATO, a skresati proračun za MORH. Time ćemo samo poslati ne ozbiljnu poruku Europi", poručio je Šuker kao komentar na zastupničke amandmane.

Iako je bilo najavljeno da će Vlada prihvatiti odluku o isplati božićnica za umirovljenike, ona nije donesena, već je samo ponovljena preporuka Kapitalnom fondu da pokuša pronaći između 150 i 200 milijuna kuna potrebnih za isplatu božićnica. O samoj isplati raspravljati će se na sljedećoj sjednici Vlade. "Ukoliko božićnice budu u predloženom iznosu od 100 do 300 kuna, za njih je potrebno izdvojiti 160 milijuna kuna, a to će morati naći Kapitalni fond je božićnice za umirovljenike ne smiju opterećivati državni proračun", rekal je potpredsjednica vlade Jadranka Kosor

Potpredsjednica Vlade, Đurđa Adlešić, predstavila je prijedlog projekta uvođenja biometrijskih e-putovnica za hrvatske državljane, kojim bi se onemogućila preprodaja i krivotvorenje putovnica, te ukinule vize za hrvatske građane za pojedine zemlje. Također, najavila je projekt e-osobne iskaznice, koji će biti razrađen i predstavljen tijekom sljedeće godine.