SVIJET SE TRESE

Propala nagodba, Deutsche Bank pred kaznom od 14 milijardi dolara

10.10.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Vodećoj njemačkoj banci Deutsche Banku u SAD-u prijeti kazna od čak 14 milijardi dolara zbog nepravilnosti u prodaji vrijednosnih papira osiguranih hipotekama. Banci je ponuđena nagodba, koja je u ponedjeljak propala, zbog čega je vrijednost njezinih dionica znatno pala

U Deutsche Banku navode da su za očekivane pravne troškove rezervirali 5,5 milijardi eura, znatno manje od maksimalnog iznosa kazne koji bi moglo odrediti američko ministarstvo pravosuđa.

Druge su banke uspjele pregovorima ishoditi znatno manje iznose kazni pa se u Deutsche Banku nadaju da će i njima to poći za rukom.

Kako bi se ipak pripremili za moguć neočekivano velik pravni trošak, u banci su počeli razgovarati s američkim kompanijama o mogućnostima prikupljanja kapitala, navodi Reuters.

Deutsche Bank je i u matičnoj zemlji bila predmet istrage iako financijski regulatori prema upućenim neimenovanim izvorima zasada nisu pronašli dokaze o kršenju propisa o pranju novca u Rusiji.

Regulatori u Europi, Rusiji i SAD-u pokrenuli su istrage protiv njemačkog bankovnog diva i temeljem sumnji da su klijentima možda 2014. omogućili da prebacuju novac iz jedne zemlje u drugu, ne izvješćujući o tome nadležna tijela, čime su im možda omogućili da prekrše sankcije uvedene Rusiji u vezi sa sukobima u Ukrajini.

Europa spremna pomoći?

Prema izvorima Handelsblatta, nekoliko njemačkih kompanija razmišlja o planu u kojem bi kupili dionice DB-a u vrijednosti nekoliko milijardi dolara. List piše kako vlada u Berlinu pozdravlja takav plan.

Dionice Deutsche Banka u petak su završile trgovanje s rastom od pola posto nakon što su izvori kazali da katarski investitori koji imaju najveći udio u Deutsche Bank ne planiraju prodati svoje dionice, te da bi mogli razmisliti o kupnji više dionica.

Deutsche Bank je među bankama koje su 'prevelike da bi propale', ocjenjuju analitičari. Banka raspolaže s više od 1,8 tisuća milijardi eura i veliko čišćenje zahvatilo bi svako poru globalnih financija. U tom scenariju, koji se ipak najvjerojatnije neće dogoditi, bile bi paralizirane cijele ekonomije, nestali bi milijuni poslova, a bogatstva bi isparila zauvijek.

Donald Trump i Deutsche bank vole se javno

Američki kandidat za predsjednika svoju kampanju financira gotovo isključivo sredstvima Deutsche Bank, piše Deutsche Welle. Ne samo da su preci Donalda Trumpa iz Njemačke, točnije iz gradića Kallstadta, nego i kada ovom milijarderu treba novac - on ga i posuđuje u Njemačkoj. Financiranje Trumpovih pothvata počiva na njemačkom novcu, posuđenom od najveće njemačke financijske kuće - Deutsche Bank.

Ta banka je ovom trgovcu nekretninama i predsjedničkom kandidatu Trumpu dala na zajam puno novca. Trumpovi poslovi s Deutsche Bank sežu u 1995. kada je kupio nekretninu, koja mu je dugo zapinjala za oko: neboder pod nazivom 'The Bank of ManhattanTrust Building’. Za tu investiciju je od ove frankfurtske banke pozajmio 125 milijuna dolara. I od tog trenutka su obje strane ušle u mnoge zajedničke poslove.

Banka je 2003. Trumpu s 468 milijuna dolara velikodušno pomogla u njegovim kazino-projektima - koji su kasnije otišli u stečaj. Trump je od Deutsche Bank uzeo kredite ukupne vrijednosti 2,5 milijarde dolara. Međutim, u tu sumu nije uračunata milijarda dolara novo odobrenog kredita. Deutsche Bank nije najveći zajmodavac Donalda Trampa - on je njegov jedini njegov zajmodavac. Jer, kako piše Wall Street Journal, najveći broj američkih banaka (Citigroup, JP Morgan Chase i Morgan Stanley) je odavno odustao od poslovanja s njujorškim biznismenom. Trump nije poznat samo po svojim uspjesima nego i po nizu neuspjeha, kao i po svojim katkad neobičnim načinom poslovanja.