FARMACEUTSKA INDUSTRIJA

Proizvođači lijekova upozoravaju: Neki lijekovi će nestati s tržišta jer se zbog ograničenja cijena ne isplati njihova proizvodnja

09.11.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Predstavnici Udruge proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP UPL) na druženju s novinarima predstavili su trendove u farmaceutskoj industriji u kontekstu pandemije koronavirusa i nove farmaceutske strategije Europske unije

Pandemija koronavirusa dovela je do značajnih poremećaja u proizvodnji i prodaji lijekova. Jedan od glavnih izazova koji je pogodio farmaceutsku industriju bile su poteškoće s pristupom zdravstvenoj zaštiti, s čime su se suočili građani Hrvatske i drugih europskih zemalja.

'Procjenjuje se da tijekom pandemije u Europi nije obavljeno 100 milijuna pregleda za rano otkrivanje raka te da gotovo milijun slučajeva raka nije dijagnosticirano', rekao je Jerko Jakšić, predsjednik HUP UPL-a i predsjednik Uprave PharmaSa.

Zbog nedostupnosti liječničke skrbi prvi put je došlo do pada prodaje lijekova na recept. 'Primjerice, prodaja citostatika smanjena je u prosjeku za 20 posto', otkrio je Jakšić.

Pandemija je dovela i do nestašica lijekova zbog problema u opskrbnim lancima. No za razliku od drugih europskih zemalja, Hrvatska je izbjegla nestašice zahvaljujući snažnoj domaćoj proizvodnji. 'Pokazalo se da je farmaceutska industrija jedan od najvažnijih faktora u osiguravanju stabilnosti zdravstvenog sustava', naglasio je Jakšić.

Kako bi se u budućnosti osigurala stabilna isporuka lijekova, farmaceutska strategija za Europu predviđa povećanje proizvodnje i ulaganja u Europi, uz jačanje opskrbnih lanaca. U tom kontekstu naša farmaceutska industrija ima velik potencijal za širenje kapaciteta jer spadamo u red rijetkih zemalja u svijetu koje imaju sve segmente farmaceutske proizvodnje – od istraživanja i razvoja, preko proizvodnje aktivnih farmaceutskih supstancija, do gotovih farmaceutskih proizvoda.

Kada je riječ o cijenama lijekova, Jakšić je naglasio da su one kod nas visoko regulirane te da je zato udio troškova lijekova u bolničkom sustavu znatno niži nego u drugim europskim državama. Upozorio je da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima je još uvijek na snazi ograničenje cijena bezreceptnih lijekova, uvedeno u početku pandemije. 'Cijene tih lijekova su 30 posto ispod prosjeka EU-a, a s obzirom na porast troškova proizvodnje, neki lijekovi će nestati s tržišta jer se proizvođačima neće isplatiti proizvodnja', rekao je Jakšić.

Proizvođači lijekova veliku priliku za rast prodaje i postizanje ušteda u zdravstvenom sustavu vide u povećanju udjela generičkih i biosličnih lijekova. Osobito velik prostor vide u uvođenju biosličnih lijekova, a koji trenutno pokrivaju samo 13 posto tržišta bioloških lijekova.

Govoreći o položaju farmaceutske industrije u Hrvatskoj, Jakšić je naglasio da je ona jedan od najsnažnijih industrijskih sektora i vodećih izvoznika, o čemu svjedoče impresivni pokazatelji rasta. U zadnjih deset godina prihodi sektora povećani su za 61 posto, na 7,42 milijarde kuna, pri čemu je rast izvoza bio ključni faktor uspjeha. U 2020. godini izvoz je dosegnuo 5,5 milijardi kuna i čini oko 73 posto ukupnih prihoda. Farmaceutska industrija u Hrvatskoj svoje proizvode izvozi u 60-ak zemalja svijeta, a ključna tržišta su SAD i EU.

Rast prihoda pratio je i rast zaposlenosti te je u promatranom razdoblju broj zaposlenih povećan s 3500 na gotovo 6000.