PRUZIMANJE

Japanski Nipro kupio vodećeg hrvatskog proizvođača staklene amabalaže za farmaceutsku industriju

03.05.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka Piramida, proizvođač staklene ambalaže za farmaceutsku industriju, prodana je tvrtki Nipro PharmaPackaging International NV, a prodaju cijelog vlasničkog udjela uspješno je zaključio regionalni private equity fond Blue Sea Capital, izvijestili su u ponedjeljak taj fond i japanska tvrtka

Piramida iz Sesveta proizvodi staklene ampule i bočice koje su pakiranje za farmaceutsku industriju, prošle godine tvrtka je proizvela više od pola milijarde ampula i bočica, a kupci su vodeće svjetske farmaceutske kompanije, stoji u priopćenju u kojem se ne navodi vrijednost transakcije.

Od preuzimanja vlasništva nad Piramidom, private equity fond Blue Sea Capital uložio je značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavku osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama. Pod vlasništvom Blue Sea Capitala, Piramida je tako povećala broj zaposlenih za 35 posto te udvostručila proizvodne kapacitete i prihode, a tvrtka je trenutno među pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu, istaknuto je.

Nipro PharmaPackaging International podružnica je tvrtke Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu, koja kotira na burzi u Tokiju, ostvaruje više od četiri milijarde dolara godišnjih prihoda, zapošljava više od 33 tisuće ljudi te je apostrofirana kao jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju medicinske opreme i farmaceutske ambalaže.

Ivan Zec, partner u fondu koji je vodio transakciju, ustvrdio je da primjer Piramide, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, potvrđuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije te da tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije može rezultirati globalno konkurentnim i prepoznatljivim hrvatskim kompanijama.

Direktor Piramide Krešimir Sečak kazao je da su u suradnji s Blue Sea Capitalom uspjeli potaknuti rast i transformirati Piramidu u jednu od najatraktivnijih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, koja izvozi čak 97 posto svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca.

"Radujemo se suradnji s Niprom na daljnjem jačanju pozicije Piramide na europskom i svjetskom tržištu“, rekao je Sečak, dok je direktor Nipro PharmaPackaginga Stephan Arnold poručio da žele nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima i postati preferirani strateški partner mnogim farmaceutskim kompanijama.